По-малко мъже в отпуск по бащинство, най-много са в София

113
По-малко мъже в отпуск по бащинство, най-много са в София

Около 2500 мъже месечно се грижат за своите бебета, след като поемат отпуска по майчинство от своите жени

Около 2500 мъже месечно се грижат за своите бебета, след като поемат отпуска по майчинство от своите жени, което е възможно след шестия месец от раждането на детето. Цифрата е oсреднена от данните на Националния осигурителен институт за изплатените обезщетения за бременност и раждане през първите шест месеца на тази година.

Статистиката показва по-малък брой на мъжете, които се съгласяват да използват втората година от майчинството - средно 585 бащи на месец са получавали обезщетението за отглеждане на малко дете през този шестмесечен период. И при двата вида обезщетения най-много са изплатени в област София-град, а най-малко - в област Видин, съобщава Дарик радио.

Над 353 хиляди обезщетения за първата година от раждането на детето са изплатени у нас през първите шест месеца на годината. Това означава, че средно около 59 хиляди майки и бащи са получавали различна сума, равняваща се на 90 процента от осигурителния им доход, а по данни на НОИ, средната сума на обезщетение за този период е била 510 лева.

От мъжете, които са поели отпуска по майчинство след шестия месец от раждането на детето, най-много са в София - средно по 1000 бащи на месец, а най-малко са в област Видин - средно около четирима бащи. За същия шестмесечен период обезщетение за отглеждане на малко дете в размер на 340 лева, което се отпуска през втората година от майчинството, са получавали средно 43 хиляди души на месец.

Най-много обезщетения на бащи са изплатени отново в София - средно по 194 на месец, а най-малък е броят на изплатените суми в област Силистра - около 3 на месец или общо 17. 

Добави коментар