Пийте кафе 45-90 минути преди тренировка

59
Пийте кафе 45-90 минути преди тренировка

Кафето увеличава издръжливостта по време на физически упражнения

Екип от американски и австралийски учени установи, че кафето увеличава издръжливостта по време на физически упражнения, като за целта са необходими само две чашки от ароматната течност, пише изданието Сайънс алърт, цитирано от БТА.

Изследователите, водени от Брад Шонфелд от Нюйоркския университет, анализираха 300 научни труда, в които участвали 4800 души. От получените резултати се оказа, че приемът на кофеин подобрява резултатите на спортните тренировки. Продължителността на карането на велосипед нараства между 2 и 16 процента.

Това влияние се обяснява с въздействието на кофеина върху аденозиновите рецептори. В тях важа роля играе аденозинът, който подава химически сигнали, свързани с чувството за умора. Кофеинът се конкурира с аденозина и оказва противоположно въздействие.

Средно една чашка кафе съдържа 95-165 милиграма кофеин. За подобряване на физическите резултати е необходима доза от 3-6 милиграма на килограм живо тегло. Това съответства на 210-420 килограма кофеин за човек, тежащ 70 килограма, което съответства на две чашки кафе. Експерти препоръчват приемът на напитката да става от 45 до 90 минути преди тренировките.

Добави коментар