Нощният режим на телефоните - опасен за здравето

108
Нощният режим на телефоните - опасен за здравето

Учени от Манчестър обявиха за опасна за човешкото здраве защитата от синята светлина, излъчвана от смартфоните

Учени от Манчестър обявиха за опасна за човешкото здраве защитата от синята светлина, излъчвана от смартфоните. Изследването е публикувано на сайта на университета в Манчестър, съобщава БГНЕС.

Експертите са изследвали влиянието на цветовото излъчване върху човешкия организъм с помощта на опити върху мишки. Станало ясно, че спектърът на жълтия цвят, на който са настроени дисплеите на смартфоните при нощен режим, може да повлияят негативно на здравето. Ярките топли цветове заблуждават биологичния часовник, тъй като създават асоциация със светлата част на деня.

Приглушеният син цвят е по-приемлив за организма в тъмната част на денонощието, отколкото жълтият. „Мишките нямат телефони, но въпреки това имаме основателни причини да предполагаме, че това правило важи и за хората”, заявява един от авторите на изследването Тим Браун.

Нощният режим на смартфоните, при който се блокира синьото сияние и се увеличава жълтото, може по-скоро да навреди, отколкото да помогне на човешкото здраве. Учените препоръчват съветите на производителите да не се възприемат като истина от последна инстанция и нощният режим да се използва внимателно.

Добави коментар