Недоспиването вреди на либидото

85
Недоспиването вреди на либидото

Липсата на сън при мъжете смъква нивата на тестостерон

За много жени, омъжени за работохолици, липсата на интерес към секса от страна на съпрузите им е проблем. Обяснение за него дават учени от САЩ – недостигът на сън понижава сексуалното желание на представителите на силния пол, пише в. "Дейли телеграф".

Авторите на проучването от Чикагския университет са установили, че при мъжете, които не си доспиват, нивата на тестостерона са по-ниски, в резултат на което страда и либидото им.

Ниските нива на тестостерона са свързани и с редица други негативни последствия – понижени репродуктивни функции, мускулен тонус и костна плътност, недостиг на енергия, слаба концентрация.

Понижението на хормоналните нива може да доведе и до метаболитен синдром – комплекс от рискови фактори, който увеличава опасността от развитието на сърдечносъдови заболявания, инсулт и диабет тип 2.

Изследователите обясняват, че нивата на тестостерона намаляват по естествен път с един или два процента годишно с напредването на възрастта.

Недоспиването понижава хормоналните нива с между 10 и 15 процента, като ефектът се проявява само след една седмица. Проучването е поредното, което показва, че недоспиването оказва дълготраен негативен ефект на хормонално ниво.Добави коментар