Най-умните хора в света

94
Най-умните хора в света

Едва 0.5% от хората по света са гении

Около 50% от хората имат IQ резултат между 90 и 100, показват статистическите проучвания. Около 2.5% от хората в света са необичайно умни и имат резултат над 130. Същият (2.5%) е процентът на глупавите или по-скоро недоразвитите (с IQ под 70).

Едва 0.5% имат IQ над 140, като тези хора често наричаме гении. Вижте кои са най-умните хора на нашето време, поне ако се вярва на резултатите от IQ тестовете, класирани от Profit.bg:

1. Ким Юнг-Йонг - IQ=210
Кореецът Йонг стана известен като дете - чудо. Той започва да говори на 6-месечна възраст. На тригодишна възраст може да чете на японски, корейски, немски и английски.

Получава докторска степен по физика от Университета в Колорадо на 16-годишна възраст! Научаването на чужд език му отнема 1 месец. Йонг е записан в Книгата на рекордите Гинес като човека с най-висок измерен коефициент на интелигентност.

2. Кристофър Майкъл Ланган - IQ = 195
Наричат го най-умният човек в САЩ. Ланган е роден в Сан Франциско. Започва да говори на шест месеца, а на четири години може вече да чете.

Постъпва в колеж, но напуска, защото чувства, че знае повече от професорите. В продължение на 20 години работи професии като строителен работник, каубой, пожарникар.

От 2004 г. живее в Мисури, където има ферма за отглеждане на коне. Съпругата му е невропсихолог. През 2008 г. той участва в шоу с въпроси по NBC и спечели 250 000 долара.

3. Филип Емеагвали - IQ = 190
Роден е в Нигерия през 1954 г. Той е инженер, геолог и компютърен специалист. Получава международни награди за проекта си за суперкомпютър, който анализира петролни полета. През 1991 г. се явява за защита на докторска дисертация, но Комисията не одобрява тезата му и му отказват титлата.

4. Гари Каспаров - IQ = 190
Гари Каспаров е световен шампион по шах. Роден е през 1963 г. година в Русия. Става световен шампион през 1985 г., когато е на 22 г. Държи титлата до 2000 г., когато Владимир Крамник го побеждава. През 2005 г. Каспаров се оттегля от професионалния шах. Като причина за отказването си той цитира липсата на цели за постигане.

5. Мерилин Вос Савант - IQ = 186
Родена е през 1945 г. в Мисури, САЩ. Тя е американски колумнист, лектор и публицист. Тя е записана в Книгата на рекордите Гинес като жената с най-висок коефициент на интелигентност.

Води колонка в списание Parade, в която отговаря на въпроси на читателите от най-различно естество. Савант учи философия в Университета в Сейнт Луис, въпреки че семейството й я критикува и съветва да избере нещо по-практично.

След две години в университета тя напуска, за да работи в семейния инвестиционен бизнес. Целта й е да бъде независима, за да може да финансира книгите си.

6. Джон Х. Сунуну - IQ = 180
Роден е през 1939 г. в Куба в семейство на имигранти от Бейрут. Той е бивш губернатор на щата Ню Хемпшир (1983 - 1989) и съветник на Джордж Буш.

7. Джудит Полгар IQ = 170
Джудит е унгарска шампионка по шах и е най-известната жена в света на шаха. Получава титлата гросмайстор през 1991 г., когато е едва на 15 години! С това тя става най-младият гросмайстор в света (предишният рекорд се държеше от Боби Фишер).

Полгар е побеждавала световните шампиони Спарски, Карпов, Гари Каспаров, Ананд и Веселин Топалов. От 1989 г. тя печели световна титла за жени всяка година. В общата класация с мъжете тя заема 8-мо място през 2005 г.

8. Стивън Хоукинг - IQ = 160
Хоукинг е британски физик с 40-годишна кариера. Занимава се основно с космология и квантова механика, известен е и като популяризатор на науката. Въпреки тежкото си заболяване - амиотрофична латерална склероза - Хокинг не престава да се труди в областта на науката, показвайки, че физическото увреждане не прави никого по-малко способен да твори.Добави коментар