Най-суеверните професии

112
Най-суеверните професии

Защо не се прави секс преди нощна смяна?

Всички знаят, че хората с творчески професии са изключително суеверни. При тях има цяла азбука на суеверието: върху падналия сценарий задължително трябва да седнеш, в гримьорната се влиза с десния крак, на репетиция никога не се казва последната реплика от пиесата и т. н. Но и съвсем нетворчески професии имат изненадващи суеверия, пише profit.bg.

Моряците никога не сочат към отплаващ кораб - смята се, че ако се сочи към него, той няма да се върне. Но смятат за добър знак да се сочи в посока към пристанището.

Пожарникарите винаги чистят ботушите си у дома - като предпазна мярка срещу пожари. Ако по време на път към пожар котка мине пред колата, завъртат шлемовете си наобратно.Сред лекарите има едно пикантно суеверие - ако искаш спокойна нощна смяна, не прави секс предишната вечер. По същата причина някои лекари никога не се съгласяват да си разменят смените. Суеверните хирурзи пък не правят сложни операции в понеделник и петък. Ако по време на операция падне инструмент, той не се вдига веднага от земята, а първо се настъпва.

Сапоьорите нямат навика да казват довиждане, преди да отидат на обект и избягват старателно думата „последен".

Майсторите-готвачи никога не си подават нож от ръка в ръка - смята се, че това е знак, че ястието ще е пресолено. Изобщо те имат особено отношение към ножа - повечето корифеи на кухнята носят собствени, дори когато в заведението, където работят, има най-пълния арсенал от прибори.Пилотите не се снимат преди полет.

Сред суеверните професии място имат и политиците - много слуги на народа вярват в магията на числата и смятат 13 за сигурен знак, че няма да спечелят. И действително, избори никога не са били печелени от партия, която се е оказала под номер 13 в бюлетините. Други пък почукват на стола си, преди да седнат - сигурен знак за дълголетие в политиката. Със същата надежда има такива, които държат дръжката на вратата малко по-дълго от обикновено преди важни заседания.

Най-суеверни на света обаче са космонавтите. Известно е, че Сергей Каральов сменял датите, определени за излитане, ако се падат в понеделник. Това останало като почти официален „нестартов" ден за космически полети. В руската космонавтика пък по неизвестни причини на всички ракети пишат името „Таня".Добави коментар