Най-смелите фотографи

87
Най-смелите фотографи

Фотографията може да е опасна

Фотографията е забавна професия – правиш това, което обичаш, заобиколен си от красота. Понякога обаче тя е и опасна.

Няма да се спираме на военните кореспонденти, които рискуват да бъдат отвлечени, застреляни и взривени, докато документират военни действия в горещи точка на света.

Тук ще се спрем на по-приятната опасна част – фотографи, които снимат, качени на високи скали, след разгневени морски вълни, от покриви на сгради и др.

Тази снимка е на сърфиста-фотограф Кларк Литъл от Оаху, Хавай, точно секунда преди той да бъде погълнат от огромната вълна. Тя е висока над 3 метра, но Литъл е излязъл от там невредим.Още една негова снимкаПонякога се случва така, че голяма вълна удря плитки води, на нивото на пясъка. Тези вълни често завличат навътре сърфисти, които са били близо до вълната. Те са причинители на контузии по врата и гърба.

Фотографите имат нова екстремна мода – рууфтопинг, или иначе казано – снимки от покрива на сгради, посочва profit.bg.Това е 27-годишният Том Рябой, който е един от пионерите на жанра. Той е от Торонто, Канада, и се е покатерил на над 100 сгради.

Още една снимка на Том Рябой.Тази млада жена е Маргарет Бърк-Уайт. Тя е една от водещите фотожурналистки на 20-ти век. Тук тя се е покатерила на офис сграда в Ню Йорк, след като е излязла от прозорец. Бърк-Уайт е снимала по време на Втората световна война, в Индия, Южна Африка и Корея.Такива снимки се правят от двама фотографи, като единият снима другия. Тази снимка е направена от Ханс ван де Ворст от Холандия в Големия Каньон в Аризона.На първата снимка виждате как неговият колега е скочил от едната скала на другата, като в едната си ръка държи апарата си, заедно със статива и найлонова торба. „Когато скочи, теглото на техниката му попречи. Добре, че беше свободна дясната му ръка, за да се хване за скалата, защото се подхлъзна надолу.“Това е кадър на Еймос Нахоум, който води групи гмуркачи към срещи с подводни животни. Той заснел тази огромна акула в Гуадалупе, Мексико.Фотографът Анди Уилшир потиска инстинкта си да избяга от обръщащата се с висока скорост кола, за да направи снимката си.Тези снимки са дело на фотографа Пол Брайд.Добави коментар