Най-разхлаждащите напитки

135
Най-разхлаждащите напитки

Алкохолът не ни върви в жегата

През зимат явно се пие повече, отколкото през лятото. До този извод стигаме след справка в... столичния изтрезвител. Статистиката е направена във връзка с летните жеги и приема на пациенти в заведението.

Данните сочат, че през април в изтрезвителя са били приети 70 души, през май - около 60, а през юни - 55. Изводът е, че очевидно летните жеги потискат желанието на столичани към алкохолни подвизи.

Според статистиката за първите шест месеца на миналата година в изтрезвителя са влязли 393 лица, докато за първото полугодие на тази година - едва 356 лица. Служители на столичното заведение обясняват, че приемът на повече пияни се свързва с финансовата криза - колкото повече проблеми, толкова повече пациенти в изтрезвителя.

И тъй като предпочитаме да се въздържаме от алкохола, специалистите ни дават съвет за напитките, които е добре да предпочетем в жегата:

Ако в нормални условия организмът на човека се нуждае от 2 - 2.5 литра течности на денонощие, то в горещините или при големи физически натоварвания това количество скача до 4-5 литра.

Според лекарите при недостиг на 1 литър течност човешкото тяло започва да изпитва жажда, при недостиг на 2 литра - намалява умствената дейност, при 3 литра - човек усеща виене на свят, а при недостиг на 4 литра течност са възможни сърдечни пристъпи или дори загубата на съзнание.

Най-предпочитаното питие в летните жеги трябва да бъде чаят - независимо дали е зелен, черен или друг вид. Зеленият чай съдържа витамини, които влияят положително на функцията на кръвоносните съдове в жегите. Заради съдържанието на кофеин черният чай тонизира още по-добре, независимо дали е поднесен топъл или студен.

На второ място в жегите специалистите препоръчват водата заради голямото си количество соли и биологично активни вещества. На трето място - сокове и нектари (за предпочитане натурални), които утоляват по-слабо жаждата, но са по-полезни за организма като цяло.

Следват киселото и прясно мляко, които в летните горещини могат да се разредят с вода или да се комбинират, според вкуса, с различни плодове. В класацията за лятно разхлаждане следват бирата и лимонадата, но и двете напитки са газирани и често, вместо да утолят жаждата, водят до обратния ефект.Добави коментар