Най-опасното време за...

30
Най-опасното време за...

... шофиране

Испански учени анализираха автомобилното движение на магистрала край Мадрид и установиха , че най-опасният интервал за шофиране е от 18 ч. до 20 ч. вечер, съобщи "Дискавъри". Данните за трафика специалистите събраха със сензори, инсталирани на 500 м един от друг. Така те определиха гъстотата и скоростта на автомобилите.

След това анализираха движението им със специален алгоритъм. Резултатите показват, че автомобилното движение има три фази - свободен поток, когато броят на колите на час и на километър нарастват заедно, задръстване и междинна фаза, наречена преходна или синхронизирано движение.

Скоростите на автомобилите на различни места по пътя обикновено са сходни, дори да са на разстояние, особено в синхронизираната фаза, посочва profit.bg.

В пиков час обаче, синхронът се нарушава. Автомобилите спират и тръгват много по-често, ускоряват различно, спират на различни интервали. Това прави ситуацията по-трудна за останалите шофьори.

Статистиката за произшествията показва, че те се увеличават, когато синхронът между скоростите на автомобилите намалява. Ако колите се движат с различни скорости, времето за реакция е по-малко.Добави коментар