Най-опасните места за използване на кредитни карти

62
Най-опасните места за използване на кредитни карти

Никой не е застрахован от кражба на лични данни

Дори и да сте изключително внимателен при ползването си на кредитна карта за плащане онлайн, не сте застрахован от това да станете жертва на кражба на лични данни, пише финансовото издание CNBC.com. От Profit.bg посочват някои от най-опасните места за разплащане онлайн посредством кредитна карта.

Малки магазини, кафенета в чужбина

Подобен род магазини традиционно се отличават с изключително висок процент измами с кредитни карти, ето защо е добре да избягвате плащанията в такива, особено извън пределите на собствената си страна. Много по-добър вариант е да плащате подаръци и сувенири с пари в брой.

Разплащателни устройства, които не са собственост на банки

Такива у нас определено не са голям брой, но бихте могли да се натъкнете на тях в други страни. Кодирането на подобни машини при осъществяване на транзакции често не е толкова сигурно, като това на тези в банките.

Неподсигурено чекиране на транзакциите

Обикновено сайтовете, от които пазарувате с вашата кредитна карта, имат страница за подсигуряване. Ако такава не се появи при плащането, това може да е червената лампичка за внимание.

Публични компютри и обществени Wi-Fi мрежи

Информацията при трансфери на подобни места често би могла да бъде засечена от недоброжелателни и недобросъвестни администратори или хакери, които да злоупотребят с нея. Същото важи и за места с обществен достъп до интернет, като библиотеки, например. Избягвайте да плащате с кредитната си карта от подобни места.

Плащания с подновяване

Избягвайте да плащате такси, които ще ви бъдат удържани автоматично за определен период от време или ще се преподновяват след изтичането на такъв. Така можете да забравите за направени абонаменти или да дължите обезщетение при изрично желание да прекратите подобен род плащания.

Плащания през мобилни телефони

Това също не е особено сигурен начин на плащане с кредитна карта, ако плащането минава през публична wi-fi мрежа. Вместо това по-сигурно е да осъществявате плащанията от личния си компютър.

Съмнителни сайтове

Избягвайте също така плащанията с кредитни карти в непознати сайтове или такива със странни субдомейни. Ориентирайте се основно към такива, чиито окончания са традиционно използвани в съответната страна.

Битаци

Това е едно от най-лошите места за пазаруване с кредитна карта (за щастие все още по родните битаци липсват подобни опции). Освен че обикновено подобен род пазари са изключително силно населени от всякакъв род хора, на банките често им е изключително трудно да отказват транзакции с подобен род субекти и да връщат парите при измама.Добави коментар