Най-очакваните събития на 2012 г.

10
Най-очакваните събития на 2012 г.

Дали тази година ще дойде краят на света?

И китайският хороскоп, според който 2012 г. е годината на Черния дракон, и народните поверия, които отдават особено значение на високосните години, ни карат да погледнем с особено внимание на задаващите се събития през новата година.

Новият край на света

Най-голямото събитие от космически мащаб, „планирано“ за 2012 г., е новата дата за край на света. Последният ден в митичния календар на маите е 21 декември 2012 г. и много хора се готвят с това да завърши и човешката цивилизация.

Смятаните за наследници на маите жители на Южно Мексико не смятат да оставят без внимание знаковата дата и се канят да приемат 52 млн. туристи, решили да се простят с Мексико преди Големия край, съобщава profit.bg.

Избори навсякъде по света

В някои от най-големите държави по света годината е изборна. Маратонът ще започне във Финландия на 15 януари, където избират президент. Следват президентски избори в САЩ, Русия, Франция, Мексико, Южна Корея. Промени в парламента предстоят в Гърция, Румъния, Украйна. Смяна на властта предстои и в управляващата партия в Китай.

Евро 2012 и Летните олимпийски игри

Освен година на политически съревнования, годината ще премине и под знака на спорта: Европейският шампионат по футбол ще се проведе между 8 юни и 1 юли в Полша и Украйна. Едва приключил, на 27 юли започват Олимпийските игри в Лондон.Юбилеи

2012 г. ще съвпадне и с редица юбилеи и кръгли годишнини. Кралица Елизабет ще отбележи 60 години на престола, като през 2011 г. тя официално постави рекорд по дълго управление, измествайки от второто място крал Джордж Трети. Брилянтният юбилей на кралицата ще се състои на 3 юни 2012 г.

На 14 април пък светът ще си спомни за потъването на Титаник преди точно 100 години. Разкошният лайнер, смятан за най-безопасния в света, потъва след сблъсък с айсберг. Загиват 1 500 от 2 200 пътници. За стогодишнината от събитието круизни кораби предлагат пътешествия до мястото на потъване на кораба.

Технологичните гиганти ще се събудят

Наситена на събития ще бъде годината и в ИТ-сектора. През годината Microsoft ще представи новата си операционна система Windows 8. Събитието е с почти глобален мащаб, доколкото все още около 90% от персоналните компютри работят с Windows. Новата система на семейство Microsoft е първата 100% адаптирана за сензорни екрани.

2012 г. се очертава напрегната за шефа на Apple Тим Кук, поел щафетата от Стив Джобс. През нея Кук ще трябва се се докаже с новите iPad 3 и iPhone 5, както и с първия интернет-телевизор.

2012 г. в България

На 22 януари 2012 г. страната ще има нов президент. Това е датата, на която ще встъпи в длъжност Росен Плевнелиев - четвъртият президент на България.

Една от големите промени, готвени през 2012 г., е забраната за тютюнопушене на закрито, включително в заведения. Тя трябва да влезе в сила от от 1 юни 2012 г.

През 2012 г. Столична община пък ни обещава, че още 200 000 софиянци ще пътуват с метрото. Вторият метродиаметър от кв. „Надежда" до бул. „Черни връх" ще бъде пуснат през август.

В общ план, премиерът Бойко Борисов обеща, че 2012 г. ще бъде годината на икономическия министър Трайчо Трайков - годината, през която ни очаква икономически растеж.Добави коментар