Най-мъжките професии

114
Най-мъжките професии

В кои професии има най-много мъже?

Мъжкият сайт Askmen показва десетте сектора, в които мъжете убедително преобладават:

10. Счетоводство и финанси

Въпреки че има много жени в сектора, около 47% от американките, работещи в тази сфера, казват, че са недоволни от състоянието на кариерата си. По-малко от 20% смятат, че заплащането и отношението към тях е равно на това на мъжете.

Интересно е, че на въпроса кое е най-важно за успех в кариерата, жените са посочили компетентност, а мъжете връзки, посочва Profit.bg.

9. Комедиен бранш

Със сигурност има няколко комедийни актриси, но ако отидем зад сцената, ще видите, че мъжете изцяло доминират в тази сфера. Жените сценаристи са малко, както в България, така и в САЩ.

Конкретната статистика за САЩ показва, че сред сценаристите има едва 18% жени, а сред ТВ работниците зад камера дамите са 28%.

8. Технологии

Силиконовата долина принадлежи на мъжете. Според Уолстрийт Джърнъл основателите на едва 11% от технологичните компании през 2010 г. са жени.

7. Готвачи

Докато готвенето се смята от мнозина за женска работа, то професионалните готвачи са предимно мъже.

Едва 13% от главните готвачи във Великобритания са жени, като те получават с около 24% по-ниски възнаграждения от мъжете.

Само три от 24-те лауреати на готварските награди James Beard през 2010 г. са жени.

6. Полиция

12% от полицаите в САЩ са жени, като те често се оплакват, че им се възлагат лесни задачи.

5. Пожарна

През 2009 в света е имало 1.15 милиона пожарникари на постоянен договор, като едва 6200 от тях са били жени.

4. Спортна журналистика

Да, със сигурност много ТВ канали са наели красива говорителка, която да „изчете" новините, но като цяло браншът се доминира от мъже.

А публиката намира това за напълно нормално. В едно изследване на Seton Hall University 59% от жените са казали, че не мислят, че мястото на жените репортерки е на стадиона.

3. Математика

Според сп. Time 27% от докторатите по математика в САЩ се вземат от жени, но те заемат едва 9% от академичните места в сектора.

2. Политика


В Конгреса на САЩ има 96 жени, а от 1924 г. насам 36 дами са били избирани за губернатор в 26 щата. Все още обаче броят на дамите е значително по-нисък от този на мъжете. Политиката изглежда сферата, в която жените най-трудно ще наваксат.

1. Строителство

Кога за последно сте виждали жена строителен работник? Това може би е свързано с физическата страна на работата.

Все пак има и жени на строежите. Би Би Си наскоро съобщи, че по строителството на Олимпийския стадион в Лондон работят 200 дами.Добави коментар