Най-добрите бири

130
Най-добрите бири

В света

Днешната пивоварна индустрия се доминира от 4 големи корпорации: белгийската Anheuser-Busch InBev, лондонската SABMiller, Heineken и датската Carlsberg. На тези 4 компании се пада половината пазарен дял в света.

Малките пивоварни обаче все повече печелят популярност в САЩ и Западна Европа за сметка на големите корпорации.

На конкурса RateBeer Best 2012 тази година се състезаваха 140 000 марки от 12 000 пивоварни в света. Конкурсът е отворен за всякакви бири, но само малки пивоварни влязоха в топ 10.

Ето ги и топ 10, представени от profit.bg.

10. The Abyss на Deschutes Brewery, Бенд, Орегон, САЩКомпанията е основана през 1988 г. The Abyss е нейна специална марка, произвеждана само от декември до февруари.

9. Speedway Stout на AleSmith, Сан Диего, САЩПивоварната е основана през 1995 г. Бирата отлежава една година в бурета за бърбън, в нея има и кафе.

8. Passionfruit и Dragonfruit Berliner Weisse, на Cigar City Brewing от Тампа, ФлоридаПредставена е за първи път тази година на изложението. Много малко хора са я опитвали, казват, че има мирис на екзотични плодове.

7. Pliny the Younger на Russian River Brewing, Санта Роса, КалифорнияПроизвежда се само веднъж в годината и се предлага само през две седмици на февруари. Обикновено се продава още в първия ден.

6. Hopslam на Bells Brewery, МичиганПивоварната е основана през 1985 г. Днес има 100 служители в 18 щата. Има аромат на грейпфрут и цветя, а също и на малц и мед.

5. Trappistes 10 на Rochefort, БелгияКомпанията произвежда бира от 1595 г. Тя е тъмна и има вкус на сливи, стафиди и касис.

4. KBS на Founders Brewing, МичиганАмериканците Майк Стивънс и Дейв Енгберс са напуснали работа и почти са банкрутирали в преследване на мечтата си да правят собствена бира.

За тяхно щастие са успели. Тази бира е тъмна и има вкус на кафе и шоколад. Отлежава в бурета за бърбън една година преди да се пусне за продажба.

3. Rare Bourbon County Stout на Goose Island Beer Company, Чикаго, Илиноис (вече не се произвежда)Компанията е основана през 1988 г. от Джон Хол и една от първите пивоварни в района на Чикаго. Той привличал клиенти, като им позволявал да влизат и да следят процеса на правене на пивото. Тази марка отлежава две години преди да бъде предложена на пазара. Има вкус на кафе, ванилия и шоколад.

2. Stormaktsporter на Närke Kulturbryggeri, ШвецияТова е силна тъмна бира. Съдържа мед и отлежава в дъбови бурета за 2,5 месеца.

1. Westvleteren 12, БелгияВ малкия манастир в Уествлетерен идват хиляди поклонници на година, но не заради молитвите, а заради бирата, която се прави там.

Бирата е в ограничено количество, защото се прави от монаси и не се продава извън манастира. Можете да я опитате с предварителна резервация.

Преди години, когато нямало интернет и резервации, пред манастира е имало опашка от коли, която продължавала няколко мили. За първи път се прави през 1940 г. Тя е тъмна и има лек плодов аромат.НаДобави коментар