Много ли пия?

221
Много ли пия?

Тествайте се...

Алкохолът е най-старият наркотик, познат на човечеството. Тъй като продажбата му е напълно законна, той безпроблемно успява да се прокрадне във всеки дом. Злоупотребата с него обаче предизвиква бурни обществени дискусии и анти-кампании на загрижени активисти. Без отговор си остава въпросът: колко глътки стигат...

Много ли пия? Искате ли да узнаете истината...

Ако често се питате дали прекалявате с алкохола, нашият тест ще ви помогне да разберете дали пиенето ви се услажда отвъд здравословното. Това е официален тест на Федералната централа по здравна просвета. Отговаряйте на въпросите с "да" или "не":

Въпрос 1: Пиете ли алкохол повече от веднъж седмично?

Въпрос 2: Пиете ли повече от две алкохолни напитки на ден - например чаша бира, вино или шампанско, ракия или ликьор? (Става дума за брой чаши, а не за видове напитки.)

Въпрос 3: Пиете ли повече от веднъж месечно над 4 алкохолни напитки (жени) и над 5 (мъже)?

Въпрос 4: Важи ли това изказване за вас: През последната година установих, че започна ли веднъж да пия, вече не мога да спра.

Въпрос 5: Важи ли това за вас: През последните месеци забелязах, че заради алкохола вече не съм в състояние да извършвам всичко онова, което околните очакват от мен.

Въпрос 6: Имате ли нужда от чаша алкохол, за да преборите махмурлука?

Въпрос 7: Важи ли това за вас: Напоследък имам гузна съвест, когато пия.

Въпрос 8: Случва ли ви се да не си спомняте предишната вечер след консумацията на алкохол?

Въпрос 9: Тревожат ли се вашите близки заради отношението ви към алкохола и съветвали ли са ви да потърсите помощ?

Въпрос 10: Наранявали ли сте себе си или другиго под влиянието на алкохол през последната година?

Въпрос 11: Случвало ли ви се е да шофирате, въпреки че сте пили (повече от позволеното) алкохол?

Въпрос 12: Важи ли това изказване за вас: Аз (и колегите ми) често пия/пием през работно време или в обедната почивка.

Въпрос 13: Консумирате ли алкохол, въпреки че взимате несъвместими с напитката лекарства?

Отговори:  На колко от въпросите отговорихте с "да"? Ако резултатът ви надвишава 3, очевидно алкохолът заема важно място във вашия живот. В такъв случай не се колебайте да потърсите професионална помощ.

Срам не срам...

Статистики от изминалата година сочат, че в страните от ЕС с широки пръсти се харчи за алкохолни напитки. Донякъде е изненадващо, че България не е сред шампионите по пиене. Разбира се, не е ясно дали анкетираните винаги си признават колко често казват „наздраве“...

Опиянюената Европа

В Европа трезвеник е само един от всеки четирима. Ирландците си посръбват най-много (44% редовно пиещи), следват ги румънците с 39%. Следващото място си поделят Германия и Австрия (36%), които изпреварват британците само с 2%. В Италия се пие често, но на малки дози. Според стандартите на ЕС консумацията на алкохол минимум веднъж седмично, и то от 5 чаши нагоре, се смята за злоупотреба.Добави коментар