Мъжете са слабият пол

131
Мъжете са слабият пол

Доказано

Жените от векове са наричани слабият пол. Когато обаче става въпрос за болести и инфекции, те са много по-издръжливи от своите силни половинки, пише вестник  "Дейли мейл", като се позовава на резултатите от белгийско изследване.

Майката Природа изглежда е дарила жените с по-силна имунна система. Тя им позволява да се справят с микробите по начин, който не се удава на мъжете.

Изследването на специалистите от университета в Гент показва, че т.нар. слаб пол е генетично програмиран с по-добра устойчивост на инфекции и рак, и освен това разполага с резервна система за борба със заболяванията. Откритието потвърждава, че представителите на силния пол, които редовно се оплакват от "мъжки грип", не преувеличават. "Мъжкият грип" е състояние, което приковава съпрузите към леглото, докато в същото време половинките им с настинка или инфекция продължават да се занимават с обичайните си дейности.Тайната на по-силната имунна система на жените се крие в биологичните различия между двата пола. Жените имат допълнително копие на женската Х-хромозома, докато мъжете имат само една и много по-малка Y-хромозома. Това означава, че слабият пол има по-голям достъп до молекули, наречени микро-РНК - основни регулатори на имунната система. Те "изключват" имунните гени в мъжката Х-хромозома. При мъжете тя има само едно копие, което ги лишава от двойното предимството на двете Х-хромозоми при жените.

При слабия пол, дори когато имунните гени в едното копие на хромозомата са изключени, тези в другото ги компенсират.Добави коментар