Мъжете с щастлив брак са по-здрави

87
Мъжете с щастлив брак са по-здрави

Мъжете, чиито бракове са щастливи, имат по-здравословни показатели на холестерола и кръвното налягане

Мъжете, чиито бракове са щастливи, имат по-здравословни показатели на холестерола и кръвното налягане, отколкото тези, които не се разбират с половинките си, показва ново проучване на британски учени. Те помолили 600 мъже във Великобритания да оценят своите бракове в два етапа от тях – когато децата им са били на три години и отново, когато са на девет.

Доброволците е можело да избират между определения за брака си, като постоянно добър, постоянно лош, подобряващ се или влошаващ се. След 12 години изследователите са направили оценка на общото здраве на участниците в експеримента. Те са измерили кръвното налягане, сърдечния ритъм, теглото, холестерола, както и кръвната захар.

Мъжете, описващи семейния си живот като „подобряващ се“, имат по-здравословни холестерол и тегло, показва изследването. В същото време двойки с „влошаващи се“ отношения показват по-лошо диастолно кръвно налягане, съобщава БГНЕС.

„Промените в качеството на брачните отношения изглежда предсказва за риск от сърдечносъдови болести“, заключава проучването. Учените обаче са забелязали, че се наблюдават малки разлики между мъжете с постоянно лош или постоянно добър брак, което според тях се дължи на привикването към ситуацията.

Те обаче предупреждават, че заключенията им са наблюдения и няма гаранция, че подобряването на брака непременно ще доведе до по-добро здраве. Но ако това е така, то „брачните консултации за двойки с влошени връзки може да имат допълнителни ползи по отношение на физическото здраве“, смятат те. Заключенията им подкрепят тези на предишни изследвания, според които омъжените мъже средно имат по-малък риск от развитие на сърдечносъдови болести.

Добави коментар