Мъжете няма да изчезнат

45
Мъжете няма да изчезнат

Учените опровергаха слуховете

Слуховете за изчезването на мъжете са силно преувеличени, обясниха американски генетици, ръководени от професор Дженифър Хюз, пише LiveScience.

Мъжете и жените се различават по гените. Силният пол има т.нар Y-хромозома, която жените нямат. Дамите пък имат две Х-хромозоми, докато мъжете имат само един. В тези хромозоми се съдържа цялата генетична информация, която определя всички различия между половете.

Учените, разбира се, отдавна се интересуват от Y-хромозома и започнаха проучване на нейната еволюция. В началото на 2000 г. се установи, че тази хромозома по време на своето съществуване, повече от 300 милиона години, се е променила много.Открито беше, че тя е загубила почти всичките си гени, които е имала преди години (от 1,4 хиляди гена на 45 гена в момента). В резултат на това беше направено заключението, че мъжете са изчезващ вид.

"Основата за такова песимистично заключение обаче е много крехка", обясни професор Хюз. Тя и екипът й сравнили Y-хромозомата на мъжете с тази на шимпанзетата, които са най-близките ни роднини. В резултат на това станало ясно, че гените не са се променили толкова много, както се смяташе досега.

Според Хюз Y-хромозомите на хората и маймуните са поразително подобни. Това доказва, че на гените на мъжете нищо няма да им се случи и ще продължат да пребивават на планетата, успокоява ни БГНЕС.Добави коментар