Мъжете лъжат 1092 пъти годишно

71
Мъжете лъжат 1092 пъти годишно

Лъжата се е превърнала във втора природа на хората

Лъжата се е превърнала във втора природа на хората, според резултатите от проучване, направено във Великобритания.

Данните от анкетата по поръчка на BMW Financial Services сочат, че 1/4 от водачите на МПС лъжат, когато застраховат автомобилите си, за да сключат по-изгодна сделка.

20% от хората смятат, че взимането на "фалшиви" болнични е съвсем в реда на нещата. 13% от анкетираните не виждат нищо нередно в това да излъжат партньора си за изневяра. Като цяло мъжете са по-големи лъжци от жените.

Представителите на силния пол изричат по три лъжи на ден, което прави 1062 годишно. Жените си спестяват истината два пъти дневно или 728 пъти в годината.

Ролите обаче се разменят, когато става въпрос да се скрие от партньора покупката на нова дреха. В този случай 39% от жените срещу едва 26% от мъжете изпитват необходимост да излъжат за най-новото попълнение в гардероба си. Дамите освен това са по-склонни да заобикалят истината, когато не искат да говорят по телефона. Половината от тях лъжат, че са заети в момента, докато само 1/3 от мъжете постъпват по същия начин.

Измамата може и да предизвиква морални дилеми, обаче е изиграла ключова роля за оцеляването на човешката раса, напомнят експерти. Карън Пайн, специалист по психология на развитието от университета на Хартфордшир, обяснява, че склонността към лъжа е съществена характеристика на човечеството.

"Всички смятаме, че е лошо да се лъже, но способността да подвеждаме другите е помогнала на хората да оцелеят като вид. Примитивните ни предшественици са се съревновавали за ресурси и е трябвало да прибягват до измама, за да надхитрят съперниците си. Всички ние лъжем, но е важно да съзнаваме кога трябва да го правим и кога не.

Можем например да излъжем, че харесваме новата прическа на приятел, когато това не е вярно, защото в случая спестяването на истината е от полза за дружбата. Да изричаме лъжи обаче, за да избягаме от житейските трудности, може само да ни навреди и да доведе до трайни неприятни последствия", казва Карън Пайн.

Кой лъже? Всички, отговаря психоложката, но допълва, че някои хора по природа са по-добри в лъжата от други. Индивидите с добри социалния умения се справят по-добре с лъжите. Екстровертите пък са склонни по-често да спестяват истината от интровертите.

Джо Патинсън от компанията, поръчала проучването, обаче настоява хората да избягват лъжите, когато застраховат автомобилите си, защото в стремежа си да се облагодетелстват самите те могат да се окажат изиграни.Добави коментар