Мъжете губят сперматозоиди

734
Мъжете губят сперматозоиди

Броят на сперматозоидите в семенната течност на мъжете от западните страни е спаднал наполовина през последните 40 г.

Броят на сперматозоидите в семенната течност на мъжете от западните страни е спаднал наполовина през последните 40 г., показват проучвания. Причините за този спад остават неясни.

Последните резултати показват, че между 1973 и 2011 г. концентрацията на сперматозоиди в еякулацията на мъжете от западните страни е спаднала средно с 1.4% годишно, което е довело до общ спад от малко над 52%. "Резултатите са доста шокиращи", казва Хагай Левин, епидемиолог и водещ на изследването на Еврейския университет в Йерусалим.

Изследването, чиито резултати бяха публикувани в списание Human Reproduction Update, се основава на 185 проучвания, проведени между 1973 и 2011 г., включващи почти 43 000 мъже, посочва БГНЕС. Екипът раздели данните въз основа на това дали мъжете са от западни страни - включително Австралия и Нова Зеландия, както и страни в Северна Америка и Европа - или от другаде.

След отчитането на факторите, включително възрастта и колко дълго мъжете са били без еякулация, екипът констатира, че концентрацията на сперматозоиди е намаляла от 99 милиона на 1 ml през 1973 г. на 47.1 милиона на ml през 2011 г. - спад от 52.4% - сред западните мъже.

Добави коментар