Летящото килимче става реалност?

324
Летящото килимче става реалност?

Скоро усъвършенстват технологията

Дипломантът от университета в Принстън Ноа Джаферис и неговите колеги са създали миниатюрно "вълшебно” килимче от проводима пластмаса, съобщава BBC.

Килимчето, което е с дължина от едва 10 см, работи посредством електрически потоци, които задвижват тънки джобове с въздух под него и така го придвижват в желаната посока.

За момента прототипът лети със скорост около 1 см/сек., като разстоянието, което може да измине е ограничено от проводниците и тежките батерии. Подобрения в дизайна могат да я повишат до 1 м/сек.

Екипът вече работи върху версия, която се захранва със слънчеви панели или олекотени батерии. В бъдеще килимчето ще бъде управлявано от система за дистанционно управление.

Според Джаферис предимството на този вид летателни апарати, че за разлика от самолетите и хеликоптерите при тях няма триещи се еди в друг компоненти.

При сегашните технологии, за да превози на човек, летящото килимче ще трябва да бъде широко поне 50 м, изчисляват учените. Технологията обаче може да се използва на планети с по-разредена атмосфера от земната, като тази на Марс за апарати, които да летят над повърхността.Добави коментар