Лесни начини за увеличаване на фертилитета при мъжете

135
Лесни начини за увеличаване на фертилитета при мъжете

Зачеването не зависи само от жената

Зачеването не зависи само от жената. Мъжът също има принос, и освен, че спермата влияе на това, дали ще забременеете, също така може да определи дали бременността ви ще бъде здравословна. Ето няколко стъпки, които може да предприемете, за да увеличите плодовитостта си.

Наднорменото тегло може да има отрицателни ефекти върху спермата и дори да убие сексуалния живот на двойката, защото може да засегнат либидото и представянето на мъжа. Придържането към здравословна диета, която включва плодове, зеленчуци, постни протеини, зърнени храни и млечни продукти, както и достатъчна физическа активност ще помогнат да достигне или поддържа здравословно тегло.

Фолиевата киселина  не е важна само за бъдещите майки. Мъжете, които са имали по-ниски нива на фолиева киселина в диетата си, са с по-висок процент анормални хромозоми в спермата. Когато сперматозоидите с анормални хромозоми оплождат яйцеклетка, това може да доведе до спонтанен аборт или вродени дефекти. Повече от половината от спонтанните аборти в първия триместър са причинени от неразвитие  на ембриона. Това не означава, че мъжът трябва да приема хапчета с фолиева киселина. Храни с високо съдържание на фолати, като боб, листни зелени зеленчуци, пълнозърнести храни, цитрусови плодове и обогатени с фолат зърнени храни, хляб и тестени изделия, ще му помогнат да получи препоръчани 400 милиграма фолиева киселина, от които се нуждае всеки ден.

Изследователи от университета в Орхус в Дания откриха връзка между достатъчното сън - между седем и половина и осем часа на нощ - с подобрена плодовитост.

 

За да се създаде здрав ембрион, не само жените, но и мъжете трябва да приемат пренатални витамини, но и да включват В12, Витамин С, Витамин Е, Цинк и Селен. Цинкът е полезен за поддържане на нормални нива на тестостерон, селенът намалява риска от вродени дефекти и подобрява ниския брой на сперматозоидите.

Цигарите са причина за по- нисък брой и бавно движещи се сперматозоиди, така че мъжът трябва да се откаже, за предпочитане поне три месеца, преди да се опитате да заченете.

Не е нужно да се отказва напълно от алкохола, но той намалява производството на сперма и причинява аномалии. Една до две напитки на ден са добре, но не и повече.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Добави коментар