Край на обикновените електрически крушки

125
Край на обикновените електрически крушки

От септември Брюксел забранява халогенните лампи и потребителите трябва да преминат изцяло към LED осветлението

Край на обикновените електрически крушки. От септември Брюксел забранява халогенните лампи и потребителите трябва да преминат изцяло към LED осветлението. Колко ще ни струва това и колко ще спестим от сметките ни за ток? Отговорите потърси Нова телевизия.

След като почти 60 години осветяваха домовете и улиците, халогенните круши отиват в историята. От 1 септември тяхното производство и продажба ще бъдат забранени в целия Европейски съюз, а потребителите ще трябва да преминат към използването на LED лампи, които са по-издръжливи и консумират по-малко енергия.

Забраната на халогенните лампи ще доведе и до по-малко въглеродни емисии. Прогнозите на ЕК са, че поетапното изваждане от употреба на неефективните лампи ще спести над 15 милиона тона въглеродни емисии годишно, колкото генерират близо 2 млн. души за година.

По-модерните LED крушки се сменят доста по-рядко. Ако една халогенна лампа свети година-две, то животът на светлодиодната може да достигне 15-20 години. След края на живота им, енергоспестяващи крушки трябва да се събират разделно в специални контейнери за битова електроника. Некачествени LED крушки със съмнително ниска цена обаче заливат пазара, предупреждават търговците.

Добави коментар