Край на махмурлука

59
Край на махмурлука

Хапче пази от напиване

Експертите са успели да изобретят хапче, което неутрализира действието на алкохола, съобщи вестник „The Telegraph”. Сутрешното главоболие при махмурлука вече няма да съществува, уверяват американски и австралийски учени. Те са създали хапче "остани трезвен", което може да спести срама на тези, които се напиват лесно, като ограничава ефекта на алкохола върху човешкия мозък.

Изследователите успешно са тествали новото лекарство върху мишки. Гризачите, които са получили лекарството, дори и не показали признаци на „леко веселие”, въпреки факта, че са изпили много алкохол. Алкохолът не затруднил нормалното им придвижване и не ги направил неадекватни.

Изследователите са се фокусирали върху начина, по който алкохолът засяга глиалните клетки, които съставляват 90 на сто от мозъка. Те играят ключова роля в имунната система, помагайки му да се бори с инфекции като менингит. Оказало се, че хапчето има страхотен ефект, след като не позволило на мишките да се напият въпреки голямото количество алкохол, което били погълнали.

„Мишките се напиват почти както и мъжете”, коментират учени. Те се надяват, че при хората хапчето ще действа както и при гризачите.Добави коментар