Конят не яде салата от краставици

90
Конят не яде салата от краставици

Това е първата изречена по телефон фраза

"Конят не яде салата от краставици". Това е първата, изречена по телефон фраза от Йохан Филип Райс. Когато германският учен използва телефонното си устройство, за да предаде това изречение преди 150 години, не е и предполагал дори, че тя ще извърши революция в комуникациите, предаде агенция АПА.

Райс представя изобретението си на лекция, озаглавена "За възпроизводството на звуци през разстояние чрез средствата на галваничното електричество" във Франкфурт през 1861 г. 27-годишният учен избира необичайната фраза за коне и краставици, за да не може насрещният слушател да познае значението на изречението, в случай че не чуе една от думите.

Въпреки постижението си, Райс не успява да направи голям пробив. Телефонът му може само да предава звуци и човекът от другата страна не може да отговаря незабавно.

Райс умира през януари 1874 г. на 40-годишна възраст от туберкулоза, преди да може да развие изобретението си. Александър Бел е първият човек, изобретил комерсиалния телефон за масово потребление на пазара. Така започва революцията в телекомуникациите...Добави коментар