Колко струва образованието в чужбина?

98
Колко струва образованието в чужбина?

Има ли възможност то да е безплатно?

Все повече млади българи предпочитат да учат в чужбина. Кандидат-студентите избират западните пред родните университети заради по-добрата материална база и практическа подготовка. Така всеки трети младеж  желае да следва зад граница. Колко струва обучението в някои от европейските страни и възможно ли е то да е безплатно, пита Нова телевизия?

17-годишният Денислав от София е възпитаникът на Френската гимназия и вече е решил да учи предприемачество и мениджмънт в чужбина. Най-уверен ще се чувства, ако обучението му е на английски език. До скоро мечтата му е била да получи диплома за висше образование във Англия. Цените на обучението там обаче скочиха и сега за една година следване се плащат между 6 и 9 хиляди паунда.

В същото време таксите в Уелс са  доста по-ниски - около 3200 британски лири. В Шотландия пък все още може да станете бакалавър или магистър безплатно. В Дания също има университети, в които не се плащат такси. Холандия пък предлага обучение срещу 1720 евро, които могат да се плащат разсрочено.

Ако и вие искате да опитате късмета си зад граница, при кандидатстването трябва да покажете, че владеете чужд език на много високо ниво, да представите отлична диплома и  мотивационно писмо. В момента най- актуални са специалностите в областта на туризма. Това е единствената сфера от икономиката, която бележи ръст дори по време на криза.Добави коментар