Колко продължава идеалният сън за мъжа, за да може да стане татко?

122
Колко продължава идеалният сън за мъжа, за да може да стане татко?

Недоспиването се отразява пагубно на репродуктивните способности на мъжете

Китайски учени установиха, че недоспиването се отразява пагубно на репродуктивните способности на мъжете, като качеството на тяхната сперма се понижава с 30 процента, пише в. "Метро", цитиран от БТА.

Таблоидът цитира проучване на Военномедицинския университет в град Чунцин. Специалистите установили рязък спад на жизнеспособността на мъжките сперматозоиди при сън по-малко от 6,5 часа на денонощие.

Но и прекаленото застояване под завивките не било полезно за репродуктивното здраве на представителите на силния пол. Дори било по-лошо. Спането над 9 часа в денонощието понижава качеството на спермата с 40 на сто.

Китайските изследователи провели опити със 796 мъже, като изследвали 2020 техни семенни проби. Показателите на участниците в експериментите били проследени в периода 2013-2015 година.

Изследването установило, че при недоспиване се нарушава стабилността на спермата, което означава, че тя губи от своите оплождащи свойства. Това се дължи на недостатъчното производство на хормона тестостерон при кратък сън. Идеалният сън за доброто репродуктивно здраве на мъжете трябва да трае между 7 и 7,5 часа на денонощие. 

Добави коментар