Как да плащате по-малко за каско?

103
Как да плащате по-малко за каско?

Помислете за това още при избора на автомобил

Настоящите тежки времена и непрестанното повишение на автомобилните застраховки правят този разход значителен за всеки притежател на автомобил. В тази насока непрестанно търсим начини как да намалим автокаското до оптимален размер.

На първо място, помислете за това какъв ще е разходът ви още във фазата на избор на автомобил, съветват от Profit.bg. Някои модели се отличават с по-ниски граници за застрахователна оценка от други. Направете справка преди покупката.

Избягвайте някои от моделите, които влизат в класациите на най-предпочитани от крадците. Също така автомобили от даден модел с определени екстри често са предпочитани за кражба.

Не застраховайте автомобила си при минимално допустимата оценка. В този случай застрахователната премия е значително по-висока като процент. С пълна сила това важи за новите автомобили, където може да се окаже, че спестената сума е минимална за сметка на големи загуби при настъпване на тотална щета.

Не търсете и прекалено висока застрахователна оценка за стар автомобил. Така ще плащате излишно. Тоест, ще сте един вид презастрахован.

Не застраховайте колата си в компания, само защото някой приятел ви е казал, че е клиент. Направете си труда да проучите цените на всички застрахователи, за да откриете най-добрата и изгодна оферта, която посреща вашите нужди. Това е по-лесно от всякога посредством възможностите за онлайн сравняване на цените.

Не нарушавайте правилата! Това ще намали шансовете да станете участник в произшествие, където вината да е ваша. Наличието на подобни случаи се отразяват на досието ви и съответно върху цената, на която ще бъдете застраховани през следващата година.

Търсете пакетни застраховки и отстъпки в цената. Често срещана практика при сключването на няколко вида застраховки в един брокер е да получите отстъпка за това.

Дръжте документите си в изрядност и на сигурно място извън колата. Почти всички застрахователи изискват изрядност на документите при попълване на искове за обезщетения. Изтекла книжка поради невнимание, загубен резервен ключ или талон могат да ви струват между 50% и повече от евентуалното обезщетение.

Внимателно четете клаузите за отговорности на държателя на полицата. Има някои изисквания, чието неспазване би могло да доведе до отказ за изплащане на пълното обезщетени.

Поддържайте автомобила си в техническа изправност. Това, освен че намалява шансовете от пътни произшествия, намалява и тези за отказ на изплащане на обезщетение от страна на застрахователя.Добави коментар