Идеалната възраст за ставане на татко

2868
Идеалната възраст за ставане на татко

Ако сега отлагате, помислете пак!

Изследователи смятат, че мъжете е най-добре да се сдобиват с деца в по-ранните си години.

Именно възрастта влияе на вероятността да се оплоди партньорката. Този фактор е налице също толкова определящо, колкото и при жените, казват специалисти по репродуктивните въпроси, пишеThe Guardian.

Екип от учени е анализирал данни от изследвания по въпроса, проведени в периода 2000-2014 г. в Бостън. Взети под внимание са почти 8 000 двойки и направените от тях 19 000 процедури.

Колкото по-възрастен бил партньорът, чиито сперматозоиди били използвани за ин витро, толкова по-малка била вероятността за успешно зачеване.

Така, ако жената била на възраст 35-40 години, вероятността за зачеване от партньор под 30-годишна възраст, възлизала на до 70%. Ако мъжът бил на 30-35 години, този показател рязко спадал до 54%.

Ако жената била под 30-годишна, а партньорът й на 30-35 години, тя зачевала в 73% от случаите.

В същото време ако мъжът бил над 40-годишен, вероятността от успешно зачеване спадала до 46%.

Най-слабата зависимост била установена при жените на възраст 30-35 години. Те можели да забременеят от свои връстник в 70% от случаите. Ако партньорът бил по-възрастен, в 64% от случаите.

За жените над 40 години възрастта на партньора въобще не играела роля.


Според мнението на авторите на изследването получените резултати трябва да убедят мъжете, че е по-добре да се сдобиват с деца в по-ранна възраст. Една от основните причини, поради които жените отлагат раждането на дете, е нежеланието на мъжете да се сдобиват с потомство в младите си години.

Знанието за намаляването на възможността за забременяване на партньорката след дадена възраст определено може да промени възгледите им.Добави коментар