Градовете с най-скъпо гориво

28
Градовете с най-скъпо гориво

Бъдете благодарни, че не живеете в Истанбул

С тези думи към американските читатели се обръщат от списанието за пътувания Travel and leisurе, цитирайки данни на Американската автомобилна асоциация.

Според тяхната класация именно Истанбул е градът, в който бензинът е най-скъп. Турските шофьори плащат по 9.63 долара за галон (1 американски галон се равнява на 3.785 литра - бел. ред.) или общо 154.08 долара за пълен резервоар. Само въпрос на време е цената да надмине 10 долара за галон през 2011 г., след избухналите революции и природните бедствия, коментират от списанието.

"Не е чудно, че турските таксиметрови шофьори са обвинявани често в надписване на сметките, при положение, че плащат толкова много за бензин. За щастие, този приказен град, който пресича Босфора, има добре развит градски транспорт", пише още в материала на Travel and leisurе.

На второ място се нарежда столицата на Еритрея - Асмара, където галон бензин струва 9.59 долара, а зареждането на пълен резервоар - 153.44 долара. А на трето е норвежката столица Осло, където галон бензин е с само с 32 цента по-евтин от този в Асмара.

Следват Атина, Монте Карло, Копенхаген, Брюксел и Лондон, където шофьорите трябва да платят между 8 и 8.50 долара за галон.

Европейските държави, като Холандия, имат високи данъци, високи заплати, но и скъп бензин. Но ако живеете в Амстердам, който е най-приятелски настроеният град към велосипедистите, няма да има особено значение за вас, че цената на галон гориво е 8 долара, отбелязват с хумор от американското списание. Холандската столица е на десетата позиция в класацията.Добави коментар