Далечните пътувания причиняват загуба на паметта

76
Далечните пътувания причиняват загуба на паметта

Пречат ли ни многото пътувания?

Далечните пътувания причиняват загуба на паметта, показа ново проучване, цитирано от Дарик радио. Промяната на часовите пояси разстройва биологичния ни часовник, а нагаждането към нови часове за сън и хранене се отразява зле на хипокампуса – мозъчната зона, отговорна за паметта.

Свързаната с това умора пречи на хората да запомнят нова информация, а същевременно ги кара да забравят важни неща. Според психолози от Калифорнийския университет хроничната „пътна умора“, типична за представителите на международния бизнес, води до изменения в мозъка, които оказват влияние много след като умореният пътник се е върнал към нормалния си ритъм на живот.

Учените наблюдавали хамстери, чийто дневен режим бил изместван неколкократно с по шест часа. Недоспалите животни показали сериозни загуби в паметта и неспособност да заучават нови неща цял месец след нормализирането на режима им.

Освен проблемите с паметта се забавят и реакциите ни, повишава се рискът от диабет, високо кръвно налягане и рак, обобщават още психолозите.Добави коментар