Да се откажеш от бирата

131
Да се откажеш от бирата

Заради любовта

Международна група от учени извърши изследване на разбиранията за любовта у народите, които някога са били разделени от Студената война.

Единственото общо в разбиранията е желанието на влюбените да бъдат заедно, всичко друго е белязано с различия, пише канадският в. "Глоуб енд мейл" за проучването, в което са били анкетирани 624 американци, 296 руснаци и 237 литовци.

Дори всеки от тези народи има различни образи на романтичната любов, пише БГНЕС. Руснаците искат "разходки по безлюдни улици", "непредсказуеми целувки", "срещи на разсъмване".

Литовците копнеят "да бродят из блата при топъл дъжд". А за американците любовта е "усещане за топлина и приятна замъгленост на погледа". Що се отнася до по-прозаичните прояви на влюбеността, руснаците посочват, че започват да харчат пари с космическа скорост и спират да пият бира всяка вечер.

Литовците пък сменят на мониторите си порното със снимки на любимия човек. Освен това на литовците им стигат само месец, за да заобичат някого, докато на американците им трябва от два месеца до цяла година.

В интимността американците ценят приятелството и подкрепата, докато представителите на бившия съветски блок изобщо не са споменавали тези думи, когато става въпрос за нежни чувства.

Изброявайки обичайните "влюбени занимания", руснаците и литовците посочват разходките. В списъка обаче на американците това занимание изцяло липсва. Като цяло изследователите отбелязват, че хората от Източна Европа обичат повече романтиката.Добави коментар