Да караш 127-годишна кола

37
Да караш 127-годишна кола

Продават най-старата кола на търг

Най-старата кола, която е в движение в света - парен "Дьо Дион, Бутон е Трепарду" от 1884 г. , се предлага за продан на търг в Хърши, Пенсилвания , съобщи вестник Mail on Sunday.

Автомобилът, който е на 127 години, е поръчан във Франция през 1881 г. от граф дьо Дион 12 години преди Хенри Форд да направи първата си кола. Той е наречен "Маркизата" на майката на графа.

Очаква се автомобилът на бъде продаден за над 1,6 милиона британски лири. Дължината му е 3 м, а теглото 1 тон. Развива максимална скорост от 38 мили в час. За гориво на "Маркизата" се използват въглища, дърва или хартия.

Двигателят обаче трябва да работи 45 минути, за да генерира достатъчно пара за движение. Колелата са метални, като са обвити с каучук.

"Маркизата" е принадлежала само на трима души. Граф дьо Дион я запазва до 1906 г., след което я продава на френския офицер Анри Дориол. Семейството на Дориол я притежава 81 г., но не я поддържа в движение, защото след войната през 1914 г. автомобилът остава без медни и месингови части.

През 1987 г. я купува Тим Мур, член на Британския клуб на автомобилите ветерани. Той я реставрира и я пуска в движение, след което участва с нея в няколко състезания за стари автомобили.Добави коментар