COVID-19 удря ерекцията

198
COVID-19 удря ерекцията

Коронавирусът може да се задържи в тъканта на половия член дълго след като пациентът вече е оздравял

Американски учени са установили, че коронавирусът може да се задържи в тъканта на половия член дълго след като пациентът вече е оздравял. Това може да доведе до еректилна дисфункция, твърди изследване, публикувано в списание World Journal of Men's Health. Една от последиците на COVID-19 е ендотелната дисфункция - състояние, при което лигавицата на малките кръвоносни съдове е нарушена, в резултат на което захранваните от тях тъкани спират да се кръвоснабдяват нормално и губят своята функция.

„Нашето проучване показва, че COVID-19 може да предизвика широко разпространена ендотелна дисфункция в телесната система извън белите дробове и бъбреците. Вирусът може да проникне в ендотелните клетки и да повлияе на много органи, включително на половия член”, твърди ръководителят на изследването д-р Ранджит Рамасами, директор на програмата по репродуктивна урология в университета в Маями, съобщава БГНЕС.

Първоначално авторите на изследването открили, че при мъже, които преди това не са имали проблеми с потентността, след инфекцията се появили такива. Те решили да съберат образци от тъкан от половите членове на двама преболедували, единият от които е бил хоспитализиран, а другият е имал само леки симптоми. Мъжете се заразили с коронавирус, съответно, шест и осем месеца преди това, след което и двамата се оплакали от еректилна дисфункция. За сравнение били взети тъкани проби от други двама пациенти без COVID-19.

Както и очаквали учените, коронавирусът бил открит в тъканните проби на двамата заразени мъже. И в двата случая имало всички признаци на ендотелни нарушения, за разлика от тези при здравите мъже. Това означава, че мъжете, заразени с COVID-19 трябва да знаят, че еректилната дисфункция може да се прояви като страничен ефект от вируса и следва да потърсят лекарска помощ, ако имат такива симптоми, препоръчва д-р Рамасами.

В публикувана по-рано изследване е констатирано, че коронавирусът понякога нахлува в тестикуларната тъкан на заразените мъже, което може да повлияе на мъжкия фертилитет като цяло. Учените смятат, че резултатите от тези две изследвания свидетелстват за това, че COVID-19 потенциално може да се предава по полов път, което е още една причина да се направи всичко възможно да се избегне заразяване. 

Добави коментар