Бонус "ясла" остава

80
Бонус ясла остава

6 400 свободни места за прием в столицата

Столичният общински съвет одобри промени в правилата за прием в детските градини в София, предаде БНР. Според тях родителите, които се самоосигуряват, ще представят при записването на класираното дете в детска градина документ за платени здравни и социални осигуровки, а не копие от данъчната си декларация.

Вече ще е необходимо само единият от родителите на детето да е с постоянен или настоящ адрес в Столичната община, а не както досега - задължително и двамата. Другата промяна е свързана с родителите и роднините, работещи в общинска градина - детето ще получава преференции при приема, само ако те имат поне шест месеца трудов стаж там.

Остава и бонус " ясла", който така усилено се обсъждаше през последния месец - предимство при кандидатстването ще имат децата, посещавали минимум 9 месеца общинска ясла.

"Не мисля, че трябва да поставяме родителите в ситуация, в която този критерий съществува, в същото това време не съществува. Има много голямо обществено напрежение по този въпрос", заяви директорът на дирекция "Образование" в общината Мария Минчева. Децата, които бонус "ясла" засяга, са над две хиляди, изчисляват от Столична община.

Свободните места, които ще бъдат обявени тази година, са 6 400, като 3 700 от тях ще бъдат за децата за първа градинска група, родени 2008 г., и съответно 2 700 места за децата в ясленски групи. Срокът, в който родителите могат да кандидатстват, е до 28 април.Добави коментар