Без цигара в колата

59
Без цигара в колата

Ако возим дете

Пушенето в колата да бъде забранено, когато в нея има дете. Въвеждането на такова ограничение в Закона за здравето предлага шефът на депутатите от ГЕРБ Красимир Велчев. Мярката срещу тютюневия дим в автомобили, в които се возят хлапета, е приложена в държави като САЩ, Канада и Австралия. Въпросът беше поставен на дневен ред и във Великобритания.

Велчев вече е настоял за забраната пред колегите си от културната комисия. Това е станало преди дни, при обсъждането на промените в закона, предвиждащи тотално вето върху пушенето на обществени места от 1 юни, както и върху продажбата на енергийни напитки на деца.

Депутатът поставя под съмнение ефективността на разпоредбата, с която от миналата година беше забранено в заведенията за пушачи да се допускат непълнолетни. Същевременно той виждал ежедневно как родители возят децата си на училище, а в колата им не можело да се преброи колко човека има от цигарен дим. Пушат сутрин рано и децата са на задната седалка.За мен пушенето в автомобил е много по-вредно отколкото в заведение. Нали ние трябва да се грижим за тези деца. След като трябва да се грижим, трябва да вземем мерки, категоричен е Велчев. Проверка на „Монитор” установи, че предложението му намира подкрепа в ГЕРБ. Ако бъде вкарано между първо и второ четене и подкрепено при окончателното приемане на пакета от поправки срещу пушенето в закона, ще влезе в сила заедно с тях от средата на годината.

Велчев настоява между първо и второ четене да бъде направена и корекция в размерите на предложените в законопроекта санкции. По думите му трябва да се намали разликата между долната и горната им граница, за да се избегне възможността за корупция и масово налагане на възможно най-ниската предвидена санкция. Така например едноличните търговци, които не спазват ограниченията, трябвало да олекват минимум с 5, вместо с 3 бона, както се предлага, и максимум с 10 000 лв.

Според Красимир Велчев, който заставал твърдо зад предложеното от МС тотално вето върху пушенето още от тази година, вместо да се отлага до 2013 или 2014-а, в условията на демокрация всеки може да прави каквото си иска, стига обаче да не пречи на останалите около себе си.Добави коментар