Белите коли най-безопасни

215
Белите коли най-безопасни

Черните най-трудно забележими

Купувачите на автомобили, които се интересуват от добра цена при препродажба, предпочитат черните, сребристи или тъмносините. Когато обаче става въпрос за безопасност, експертите препоръчват на потребителите да избират бели автомобили.

Според германската агенция Tuev-Nord вероятността бял автомобил да бъде ударен е много по-малка, дори когато светлината е оскъдна. Черните возила са най-трудно забележими дори под ярка слънчева светлина, както и автомобилите с популярни цветове, като антрацит и сив.

Съдейки по данните за катастрофите по света, тъмните возила крият най-голям риск. Ярките цветове, като бяло и жълто, отразяват светлината по-добре и това прави автомобилите видими дори от разстояние, съобщи novini.bg.

Резултатите от шведско проучване показват, че розовите автомобили най-рядко попадат в пътни инциденти. Изследване на австралийски специалисти от университета "Монаш" сочи, че за черните автомобили вероятността да катастрофират е с 12% по-голяма. Следват рисковите сиви и сребристи возила.

Проучване на изследователи от университета на Окланд в Нова Зеландия свързва цветовете на автомобилите с риска от травми за пътниците. Специалистите са установили, че водачите на кафяви автомобили са изложени на най-голям риск да пострадат при пътен инцидент. Подобна е опасността и за возещите се в черни и зелени автомобили.Добави коментар