Бъдещият татко и настоящата работа

116
Бъдещият татко и настоящата работа

За отпуска при раждане на дете

Много татковци се безспокоят, когато стане дума за отпуска след раждане на детето. Тогава идва въпросът – да бъде ли взет отпуск или не? Според българското законодателство, такъв отпуск се полага и той трябва да бъде поискан при раждането на детето.

Всеки решава сам за себе си, но ако попитате съпругата си, тя най-вероятно ще се зарадва на възможността да й помогнете в грижата за новороденото през първите няколко седмици. Трябва да имате предвид, че ражданията често са съпроведени, ако не с разрез, когато става дума за секцио, то от разкъсвания при естественото раждане.

Освен това организмът на майката се възстановява от кръвозагубата, зает е със задачата да осигури първата храна за детето – кърмата, а психиката на майката е деликатна, откъдето и да го погледнете.

Ако планирате да вземете отпуск, поговорете с началството отрано. Добре е работодателят да е информиран за намеренията ви, а не изневиделица да научи, че си остава у дома за известно време. Ранно информиране ще ви позволи да имате контрол върху ситуацията и да не се вълнувате от излишни дреболии покрай предстоящото раждане на детето ви.Друг проблем пред младите татковци е моментът с промяната на приоритетите. Не всички са наясно, че ще настъпи промяна и впоследствие остават изненадани неприятно. За мъжете е трудно да се откажат от свободата, обичайните занимания и хобита, възможността да се шляят когато и където поискат. Ангажиментът към детето изисква да пожертване интересите си в интерес на детето.

С появата на малкия член на семейството човек започва да мисли за неща, които по-рано не са му идвали наум: за социалната защитеност на детето, за състоянието и развитието на квартала, за нивото на образованието в страната и т.н.

Може да ви прозвучи глупаво, но може да поискате да заживеете в по-добър свят, който ще осигури на детето ви по-добър шанс за щастлив живот.Добави коментар