Автомати за всичко

267
Автомати за всичко

Улична машина за спагети по италиански?

Автоматите са наши всекидневни спътници, които правят живота ни по-лесен и удобен. Те често предотвратяват контакта ни с неучтиви продавачи и ни спестяват главоболия пред вратата на затворени магазини. В Германия има автомати за какво ли не - за ягоди, за въглища, за книги...

Писмо в бутилка

Романтика и автомат? Звучи невероятно, но и такава комбинация има. Той се намира в Дрезден и пуска бутилка, бележка, химикалка и коркова тапа, пише Profit.bg. Всеки може да пусне посланието в близката река Елба и да се надява да срещне голямата любов.

Въглища

Автоматите за въглища вече са история. Както повечето машини, така и тези са били предназначени за временното решаване на проблем. В случая: изчерпването на запасите от въглища.

Вестници

По-рано нетърпеливо чакахме пощаджията, за да получим любимия си вестник. Сега обаче можем да си го купим от всеки ъгъл, благодарение на автоматите за вестници. Поне в Германия!

Книги

Жадните за знания книжни плъхове могат да отдъхнат. Вече съществуват и автомати за книги. Те могат да "изплюят" книга до 132 страници само срещу 4 евро. Всъщност идеята не е толкова нова, колкото изглежда. Още в началото на 20 век издателство „Реклам" пуска част от своите книги в автомати.

Спагети по италиански

Невероятно, но факт - вече има автомат за спагети! Става въпрос за изобретение на инженер Томас Боден, което само за минута и половина приготвя порция топли спагети. Автоматът "Cucina 2000+" сварява оригинални италиански спагети в прясна вода и добавя сос към тях. За това си изобретение Боден получава награда за новаторски открития.

Сладолед от машина

Ванилов, шоколадов или ягодов, във фунийка или чашка - всяко дете обожава сладоледа от машина. Първите автомати за сладолед в Германия се появяват още през 1889 г., по инициатива на кьолнския предприемач и собственик на шоколадова фабрика Лудвиг Щолверк.

Свещи

Това откритие, сякаш напук на всичко, оцелява вече десетилетия. Става въпрос за автоматите за свещи, кото стоят на входа на гробищата и позволяват на опечалените да запалят свещичка на гроба на своите близки.

Храна за животни

Дори и такива автомати има, и то от години! В зоологическите градини например, на местата, където е позволено да се галят животните, човек спокойно може да си купи храна за животни от близкия автомат.

Дъвки и бонбонки

Шарените автомати за дъвки и разни вкусни дреболии са истинска класика. Те са магнит за всяко дете, което има броени стотинки в джоба. За гумена топка, пластмасов пръстен със стъклен диамант или дъвка всеки малчуган е готов да похарчи всичките си джобни.

Цветя

Автоматите за цветя вече не са модерни. През 1950-те и 1960-те години те се срещат пред много цветарски магазини, но в днешно време са истинска рядкост. Явно потребностите на човек се определят от времето и модата.

Хазарт


В развлекателния бранш широко приложение намират най-различни автомати за хазарт. В игрални зали и казина, както и в кръчми и закусвални ротативките са любимо занимание за запалени комарджии. Всеки се надява да спечели, но печеливш в повечето случаи се оказва... автоматът.

Снимки

Независимо дали ни трябва сериозна снимка за паспорт или весела с приятели, на автомата за снимки винаги можем да разчитаме. Нужни са 5-6 евро в джоба и няколко минутки търпение.

Презервативи

До всяка тоалетна на гари, в кръчми и кафенета автоматите за презервативи помагат за осигуряването на безопасния секс. Презервативът си остава най-ефикасното средствo за предотвратяването на болести, предавани по полов път.

Билет за паркиране

Първите часовници, отброяващи парко-време, са въведени през 1935 г. в САЩ. С течение на годините тяхното място заемат автоматите за парко-билети. Те са снабдени със соларна клетка, която осигурява енергията за печатането на билетчетата. В Германия тези автомати са широко разпространени. На тях се плаща с банкова карта или в брой.

Билет за влака

Отминаха времената, в които кондуктурът минаваше по вагоните да продава билети. Днес тази задача до голяма степен изпълняват автоматите. За посетителите на чужд град, или за хората, които не пътуват често и не знаят как да боравят с тези машини, това може да се окаже предизвикателство. За съжеление, билетните автомати не са снабдени с ръководство за ползване. А то никак нямаше да е излишно, нали?

Кафе

Кафе-автоматите са задължително оборудване за всяка сладкарница или заведение за бързо хранене. За разлика от преди, когато предлагаха само кафе „със" или „без захар", днес те разполагат с разнообразен асортимент - мока, капучино или горещ шоколад, та дори чай или супа.

Цигари

Автоматите за цигари често са последното спасение за много пристрастени към никотина - особено когато магазините вече са затворили. В Германия автоматите за цигари по тротоарите и заведенията наброяват около 380 000. От 2009 г. насам купувачът е задължен да докаже, че е пълнолетен. Това става чрез въвеждане на дебитната карта, чийто чип доказва, че купувачът е навършил небоходимата възраст.

Ягоди

Автомати със сладки неща има под път и над път, но трудно могат да се намерят такива, които предлагат нещо здравословно за хапване. Затова един изобретателен гражданин се заема с тази задача и въвежда първия автомат...за охладени ягоди. По-здравословно от това няма накъде!

Пари

Банковият автомат е истинска класика, без която днес животът е просто немислим. Дали за теглене на пари или просто за проверка на наличните суми по сметката, той винаги е необходим. Междувременно банкови автомати има не само в банките, но и в магазините и бензиностанциите.

Празен е...

Разбираме колко сме пристрастени и зависими от автоматите, едва когато те откажат да работят или се изпразнят. Думата автомат на гръцки означава "който работи сам", но все пак и тези хитри машини имат нужда от човешка ръка. Нали трябва някой да ги изобрети, зареди, а после и да купува от тях!Добави коментар