Алтернатива на климатика

582
Алтернатива на климатика

Изобретиха японците

Температурите растат и в Япония. Там обаче хората са заплашени от режим на тока, тъй като десетки атомни електроцентрали са спрени след трагедията в АЕЦ Фукушима.

Правителството призова японците да помогнат за справяне с електрическата криза, като ограничат употребата на климатици. Малка компания от Токио обаче предлага алтернатива за охлаждане в летните жеги - тя изобрети дрехи със собствена вентилация.

Иновационната дреха всъщност представлява яке с два вградени вентилатора, които засмукват въздух с различна скорост. Преминавайки под якето, въздухът охлажда тялото и излиза през яката и ръкавите.

Вентилаторите се задвижват от литиево-йонни батерии, които издържат 11 часа и изразходват незначително количество електроенергия, в сравнение с климатиците.

Продуктът придоби известност с началото на инициативата за окуражаване на работниците да оставят вкъщи традиционните вратовръзки и костюми и да ограничат пускането на климатиците. Целта е да се намали електропотреблението с 15%.

И макар цената от около 150 долара да не е никак малка, продажбите на охлаждащото яке вече бият рекорди. Външният му вид, който не е от най-елегантните, също не се оказва пречка. Явно в жегите повечето хора предпочитат да бъдат разхладени, отколкото модерни, посочва БНТ.Добави коментар