8-те тайни на добрия баща

280
8-те тайни на добрия баща

Той е там

Не на всички е познато определението „добър баща”. Такъв е бащата, който взема активно участие в живота на детето си.

1. Бъдете по-инициативни.
Ако бащата не се опитва да взима инициативата в свои ръце, участието му във възпитанието на детето никога няма да бъде взимано насериозно.

Затова вместо да позволявате на майката да взима детето от ръцете ви всеки път щом заплаче, не се давайте и кажете: „Мисля, че сам ще се справя” или „Позволи на мен, аз също трябва да се науча”. Не се бойте да искате съвет от съпругата си, и тя в началото не е имала понятие какво прави.2. Повече практикувайте.
Не се дърпайте встрани от децата си, тъй като сте на мнение, че жена ви знае най-добре как да общува с децата. Това не е така. Всичко, което знае, го е научила в практиката.

Затова участвайте в къпането на детето, в слагането му да спи, в хранене и т.н. Не се страхувайте да предлагате помощта си, дори ако се чувстате съвсем неподготвени за една или друга процедура.

3. Ценете високо това, на което можете да научите детето само вие.

Обикновено мъжете и жените въздействат на децата на различно ниво – жената на социално и емоционално, а мъжа на физическо и действено. В никакъв случай не обръщайте внимание на коментарите на странични хора, че съвместните ви игри с детето на футбол, тичане, скачане по леглата и други мъжки щуротии са маловажни, в сравнение с това, на което го учи майка му.

Активно занимавайки се с детето, вие му помагате да опознава съвършено нови емоции. Децата, които имат активни бащи, обикновено са по-популярни и успешни сред другите деца.

4. Бъдете емоционално достъпни за децата си.
Физическият контакт е важна част от отношенията баща-дете, но не трябва да забравяме и емоционалната страна на въпроса. Мъжът не бива да си забранява да изпитва емоции, той трябва да осъзнава какво чувства, за да е способен да разбере какво чувства детето му.

5. Бъдете не просто помощник, а партньор.
Такъв модел, когато бащата е само помощник и основната му роля при възпитанието се заключва в това, е устарял към днешна дата. Ако искате да участвате наравно във възпитанието на децата, трябва да поемете половината от отговорностите. Ежедневно участвайте във взимането на решения, касаещи децата.

Ако предоставяте всички решения на жена си, вие изпускате малки, но същевременно съществени моменти от живота на детето си. Като не приемате активно участие ежедневно, вие няма как да бъдете пълноправна част от развитието на детето си.

6. Уважавайте усилията и постиженията на съпругата си.
Да бъдеш добър баща значи да уважаваш жена си, труда й по поддържането на дома и приетите от нея решения във ваше отсъствие. В тази връзка не е лошо да планирате заедно семейни мероприятия, а когато детето порасне, да привлечете и него в процеса на взимане на решения.7. Важно е да умеете да общувате.
Ако не ви харесва това, че жена ви е завзела почти цялото внимание на децата, кажете й го. Ако на първо време не гори от желание да отстъпи част от обгрижването на вас, не го приемайте тежко. Дайте й време да почувства, че вие говорите сериозно и че не става дума за някой ваш каприз. С времето всичко ще си дойде на мястото.

8. Не забравяйте за отговорностите си, дори след развода.
Обикновено след развод общуването на бащата с децата в семейството се ограничава. Въпреки факта, че не живеете заедно, можете да направите така, че да имате достатъчно време, което да посветите на децата си.

Ако не физически – то поддържайте постоянна връзка по телефона, имейла или социалната мрежа. Само няколко минути на ден са способни да поддържат здравословна връзка между бащата и децата.Добави коментар