5 мита за бащинството

137
5 мита за бащинството

И стъпки за преодоляването им

Предстои ви да станете баща или пък наскоро сте станали такъв – вероятно имате някаква представа за това какво е да си баща. Идеите си черпите от личния опит – например, от общуването със собствения си баща или от това, което обществото изисква от всеки мъж, който има деца.

Според специалисти, мъжете в по-голяма степен изпитват невъзможност да установят кои са истините и кои са митовете за бащинството. Те съветват представителите на силния пол да говорят за очакванията си, тъй като именно така ще разберат ролята си и ще бъдат истински добри татковци.

Най-разпространеният мит за бащинството е този, че съществува общ за всички идеал под названието „добър баща”. Представяме ви още 5 мита.

Важно е само това, което чувства бъдещата майка

Истина е, че жената преминава през различни физически и емоционални промени по време на бременността. Бъдещият татко обаче не остава встрани от промените. Той бива развълнуван от редица въпроси и страхове. Примери? Много.

Например, за това какви ще бъдат промените в досегашния му начин на живот, дали ще успее финансово да подсигури семейството си, дали ще бъде способен да се грижи за малко дете, дали няма да има здравословни проблеми и непредвидени усложнения по отношение на любимата му и т.н. Наличието на подобни въпроси, според специалистите, е сигнал мъжът да бъде открит с партньорката си. Разказването на собствените преживявания спомага за тяхното преодоляване.

Новороденото се нуждае само от майка си

Връзката между майката и бебето е неоспорима, но таткото също има своя роля. Мъжът е важен човек в живота на детето, именно вие го дарявате с още повече спокойствие, защитеност и любов.

Ако искате да имате здрава връзка с детето си, старайте се по-често да го прегръщате, да го люлеете и да разговаряте с него.

Мъжете не знаят как да се грижат за малки деца


Голяма заблуда! И то толкова голяма, че преми на много бащи да установят близки отношения с децата си.

Мъжете, които отделят много време на децата си, са неуспешни в професионален план

Голяма част от мъжете още от ранна детска възраст за възпитавани да възприемат работата си като основен показател за собствената си успешност.

Този начин на мислене се променя с годините и днес все повече представители на силния пол разбират, че да си баща е роля от огромно значение в живота им.

Ще станете такъв баща, какъвто е бил вашият баща

В момента, в който станете баща, ще започнете да разбирате напълно собствения си баща. Напълно нормално е да се връщате назад във времето, анализирайки практиките на своите родители. Това в никакъв случай не означава, че ще повторите грешките, които те са правили.

Как да преодолеете 5-те мита за бащинството?

1. Намерете време да поразмишлявате за това как бъдещото ви бащинството ще промени живота ви. Обсъдете мислите си с бъдещата майка и с други прясноизпечени бащи.
2. Врезете детето в ръце, люлейте го, разговаряйте с него от момента, в който се роди.
3. Научете се да сменяте пелени, да къпете и храните детето, станете част от ежедневието му.
4. Помислете какви компроси бихте могли да направите, за да бъдете по-често и по-дълго време с детето си.
5. Постарайте се да усвоите добрите качества на своя баща, учител, треньор или роднина. Така ще станете пример за добър баща.Добави коментар