$17 милиона глоби за паркиране

65
$17 милиона глоби за паркиране

Дипломат ги дължи на Ню Йорк

Властите на Ню Йорк имат да събират близо 17 млн. долара от глоби за паркиране, издадени на дипломати, съобщи Ройтерс. Солидната сума може да нарасне допълнително тази седмица, когато в "Голямата ябълка" се провежда годишната сесия на Общото събрание на ООН, отбелязва агенцията.

Финансовият департамент на Ню Йорк посочи, че стойността на неплатените глоби до края на юли е била общо 16,7 милиона долара. Най-големи суми дължат дипломатите на Египет - 1,9 млн. долара, следвани от представителите на Нигерия с 1 млн. долара и Индонезия, която има задължения за около 725 000 долара.

Конгресмените Майкъл Грим, Питър Кинг и Едолфъс Таунс през май внесоха за разглеждане законопроект, предвиждащ налагане на санкции на държавите, чиито дипломати не си плащат глобите за паркиране в Ню Йорк.

В Ню Йорк има посолства и консулства на 289 държави, припомня Ройтерс. Глобите са били издавани на дипломатите за нарушаване на правилата за безопасност, включително за затрудняване на достъпа до пожарни кранове.

Предложените мерки включват възможността Държавният департамент да отказва подновяването на дипломатически разрешителни на всяка страна с неплатени глоби за паркиране.

"За плащането на глоби за паркиране няма дипломатически имунитет", подчерта Грим при внасянето на законопроекта. "Ако получите глоба в Ню Йорк, трябва да я платите. Бюджетът на града и без това е достатъчно натоварен, а чуждестранните дипломати не заслужават свободен достъп за сметка на данъкоплатците от Ню Йорк", заяви конгресменът.Добави коментар