15 супер факта за Coca-Cola

130
15 супер факта за Coca-Cola

Легендарната американска марка е разпознаваема по целия свят и се продава в повече от 200 страни. В добавка към това, компанията стои зад хиляди други напитки, които вероятно нямате и идея, че са нейна собственост.

Въпреки че Coca-Cola е сменила трима главни изпълнителни директори от 2000 г. насам, компанията запазва твърдо водещата си роля на щатския пазар за газирани напитки, с 42.8% процента пазарен дял. За сравнение, Pepsi контролира 31.1% от пазара.

Общо 1.7 млрд. напитки от продуктите на Coca-Cola се консумират всеки ден по света. Ето и 15 невероятни факти за Coca-Cola, подбрани от profit.bg:

* 3.1% от всички напитки, консумирани в света, са продукти на Coca-Cola. От всички 55 млрд. напитки от всякакви видове, които се изпиват всеки ден (без вода), 1.7 млрд. са или директно притежавани от Coca-Cola, или се произвеждат под неин лиценз.

* Coca-Cola произвежда толкова много различни напитки, че ако пиете по една различна всеки ден, ще ви отнеме над 9 години, за да ги опитате всичките. В продуктовата гама на Coca-Cola влизат над 3 500 напитки (и 500 марки), вариращи от газирани до енергийни и соеви напитки.

* Coca-Cola има 35.1 млрд. долара годишни приходи и ако беше държава, щеше да е 84-тата най-голяма икономика в света, точно преди Коста Рика

* Марката Coca-Cola се оценява на 74 млрд. долара, което е повече от общата стойност на марките Budweiser, Pepsi, Starbucks и Red Bull. Марката Coca-Cola струва 74 млрд. долара, докато комбинираната стойност на марките Budweiser, Pepsi, Starbucks и Red Bull възлиза на около 50 млрд. долара, според класацията BrandZ Top 100.

* Въпреки че през миналата година общите приходи на Coca-Cola са били с 38% по-малко от тези на PepsiCo, Coca-Cola е генерирала повече приходи от безалкохолни напитки, около 28 млрд. долара, спрямо 12 млрд. долара за Pepsi. Да не забравяме, че Pepsi притежава и хранителни марки като Frito-Lays и Quaker Oats.

* Ако всичкото количество Coca-Cola, произвеждано някога, бъде поставено в стъклени бутилки от по 250 грама и бъдат наредени една до друга, те ще достигнат до луната и обратно над 2 000 пъти.

* Ако всичките 2.8 млн. автоматични машини на Coca-Cola бъдат наредени една до друга, те ще заемат 4.25 млн. куб м. място, или четири пъти колкото големината на Емпайър стейт билдинг.

* Червено-бялото лого на Coca-Cola е разпознаваемо от 94% от населението на света. От Coca-Cola също така твърдят, че името на компанията е второто най-разпознаваемо понятие в света след "окей."

* Има 33 безалкохолни марки, които генерират по над 1 млрд. долара приходи. Coca-Cola притежава 15 от тях

* Средностатистическият човек по света консумира продукт на Coca-Cola средно на всеки четири дни

* Coca-Cola харчи повече пари за реклама от Microsoft и Apple, взети заедно. Рекламният бюджет на Coca-Cola за 2010 г. е 2.9 млрд. долара. Рекламният бюджет на Microsoft за 2010 г. е 1.6 млрд. долара. Този на Apple е 691 млн. долара

* Американците приемат 1.7 млн. тона захар, или 4.9 кг. на човек, годишно само от продуктите на Coca-Cola. Американците пият средно по 399 напитки от продуктите на Coca-Cola всяка година. 50% от тях са марки на Coca-Cola, a 63% от тях са Coca-Cola Classic. Това означава по 125.7 напитки класическа кола на човек. При 39 грама съдържание на захар на напитка това означава, че средностатистическият американец консумира 4.9 кг. захар годишно. Ако това се умножи по 307 милиона американци, се получават около 1.7 млн. тона захар.

* Средностатистическият мексиканец пие повече продукти на Coca-Cola от средностатистическия американец, британец, индиец и китаец взети заедно. Средно мексиканците изпиват по 665 напитки от продуктите на Coca-Cola годишно. Американците пият по 399, британците по 202, китайците по 32, а индийците по 9, което прави общо 642.

* Coca-Cola използва 300 000 тона алуминии за кутийките си всяка година само за производството си в САЩ. Това се равнява на 17.4% от общото годишно производство на алуминии в САЩ

* Coca-Cola продава над 1 000 вида сокове, в това число: Simply, Minute Maid, Fruitopia, Hi-C, Fuze и OdwallaДобави коментар