Живот с една рокля

258
Живот с една рокля

Да не обличаш нищо друго шест месеца

Сигурно сте чували поговорката: "Дрехите правят човека". Ейми Сайфърт от Боулинг Грийн в северозападно Охайо преобръща това твърдение и му добавя нов смисъл.

Всичко започва през 2005 г., когато федерално разследване разкрива, че Толедо - родното място на Ейми, е на четвърто място в националната класация за трафик на жени. Жертвите са на средна възраст 13 години.

Фактите шокират малкото градче, което е от онези безброй еднакви места в Щатите, където всички се познават, уж е сигурно място за живеене, а престъпността е малко, посочва bTV.Ейми Сайфърт решава да направи нещо. Намира решението в гардероба си. В продължение на 180 дни жената носи същата семпла сива рокля. Целта е в края на шестте месеца тя да дари сумата, която иначе би похарчила за нови дрехи.

Кампанията й, наречена "Една рокля", е част от проект, който събира средства за построяването на убежище за момичета, жертви на сексуално насилие.

"Реакциите бяха повече от комични. Имаше всичко от "Защо го правиш?" до "Ти си много смела", даже сестра ми ме попита: "Чакай, можеш ли да я переш”, сподели Ейми.В случай, че се чудите - Ейми пере роклята си. Дори признава, че има сутрини, в които й става лошо, като я види на закачалката. Сигурно има жени, които не обичат да ги виждат в една и съща рокля два пъти.

Но, трудно ще повярвате, че това е една и съща рокля, тъй като Ейми умело добавя различни аксесоари, както и допълнителни дрехи под и над роклята, които да преобразяват вида й всеки ден.

"Проблемът беше, че като забременях, тя взе да ми умалява, а и сушилнята я свива. Но си казах: "Не, роклята трябва да издържи", категорична е жената.Ейми споделя идеята си по време на служба в църквата и не след дълго успява да вдъхнови 158 последователи, между които и 50 студентки от местния университет. Те спестяват и даряват над 2 000 долара.

Самата Ейми е внесла около 1600 долара. Не може да се каже колко точно е спестила, но със сигурност може да се види, че сивата рокля е започнала да се къса тук и там.

Казват, че по дрехите посрещат, а по ума изпращат. Не се знае колко акъл трябва, за да носиш една и съща рокля в продължение на шест месеца, но ето малко цифри, които описват женската природа, когато стане дума за облекло.Британците са направили следното изчисление - жените носят само около 1/3 от дрехите, които притежават. Любима дреха на англичанката струва малко под 50 паунда, или 112 лева, и оцелява в гардероба около 12 години.

124 паунда, или 280 лв., месечно харчи за дрехи нежният пол на Острова. 287 дни е времето от живота на всяка жена, което тя прекарва в колебание какво да облече. И накрая - 216 паунда, или 480 лв., е стойността на дрехите в гардероба, които жената въобще не облича.

Всъщност Ейми Сайфърт е била вдъхновена от нюйоркчанката Шийна Мъдейкън, която носеше черна рокля в продължение на цяла години, за да събере пари за образователна фондация в Индия. На финала тя бе събрала над 100 000 долара за построяването на нови училища.Историята познава и други ексцентрични акции като проекта на Кирсти Пауъл, терапевт и инструктор по пилатес в Ню Хейвън, Кънектикът. В рамките на една година тя си науми да носи само една рокля. Това беше комбинация между социален експеримент и културен протест срещу начина, по който модата подценява, ограничава и обижда жените.

Според проучванията на Кирсти във всеки женски гардероб застояват средно по 22 тоалета. Тя е и сред основателките на екогардеробите и проект 333, в който участниците съкращават дрехите в гардероба си до 33 броя и могат да обличат само тях в рамките на 3 месеца.Коментари

Коментар: 1

  • 1

Добави коментар