Жена зад волана

78
Жена зад волана

Саудитските жени срещу забраната да шофират

Саудитските жени са решени да се противопоставят на забраната за шофиране в петък, месец след като Манал ал-Шариф бе хвърлена в затвора за това, че е била зад волана и е качила запис на бунтовния си акт онлайн.

Демонстрациите са връхната точка на двумесечна онлайн кампания, възползвала се от енергията на така наречената "Арабска пролет", която разпространи масови бунтове в региона и свали два режима.

Вместо да организират протест обаче жените, които имат шофьорски книжки от чужбина, са призовани по мирен начин да застанат зад воланите и да управляват автомобилите сиу без да разчитат на мъже шофьори.

Главната Facebook страница на кампанията Women2Drive съобщава, че акцията започва в петък и ще продължи до издаването на кралски декрет, който позволява на жените да карат кола.

Жените в Саудитска Арабия се сблъскват със серия ограничения – от това да се покриват от глава до пети на публично място и да искат разрешение от мъж-пазач за пътувания до ограничен достъп до работа поради стриктни правила на сегрегация.

Поради забраната нежният пол в кралството е принуден да наема шофьори-чужденци, чиито възнаграждения изяждат приходите на домакинствата им, пише БГНЕС. В противен случай им се налага да разчитат на мъжката част в семействата си да ги карат.Добави коментар