Зеленото в интериора

148
Зеленото в интериора

Това е цветът на 2017 г.

Интериорът в дома е въпрос на вкус, възможности и фантазия. Но често, когато дойде време да планираме или купуваме, се колебаем. Не само заради цени и размери, а и заради цветовите комбинации. И все пак всеки може да опита да е дизайнер вкъщи, стига да има малко познания и да спазва лесни правила.

Вече е ясно, че цветът на 2017-а ще е Greenery, според тенденцията, зададена от института Pantone. Илюстриращ свежата пролетна зеленина, той винаги има място в дома ни и без проблеми се комбинира с много други цветове. Ако пък нямате на разположение нищо точно в Greneery, то просто се възползвайте от останалото, което е в зелено, защото тази багра изглежда винаги ще бъде актуална, посочва вестник "24 часа".

От психологическа гледна точка зеленият цвят е идеален за успокояване и генериране на приятни мисли. Особено, когато се касае за работещи хора със забързано ежедневие, които често имат чувството, че не успяват да се справят с всичко. Смята се, че е подходящ за целия дом – детска, спалня, кухня, баня. Възприема се от човека изключително естествено, защото преобладава в природата в много оттенъци, в каквито би могъл да се използва в интериора. Включително в комбинация с други цветове.

Зеленият цвят, особено светлите му вариации, има качеството да разширява визуално пространството, затова е подходящ за малки помещения. Ако например на прозорците поставите щори или пердета в салатено зелено, това ще даде внушение за преливане от стаята към външната среда. Светло зеленото се асоциира с младост, пролет, обновяване, нежност. Различните стилове в интериора предполагат вариации на зеленото.

Ако предпочитате класиката, за да я подчертаете трябва да изберете по-наситени тонове. Модерният стил предполага по-пастелни, а хай-тек – преливащи тонове без резки преходи. Но за да има съответното въздействие, е важно как ще бъде съчетан с останалите цветове. Бялото и зеленото заедно създават усещане за лекота и въздушност, и то във всички помещения, в които се използват. И двата цвята визуално увеличават пространството, но тези, които предпочитат ярко зеленото, трябва да знаят, че за равновесие има нужда от повече бели елементи.

Например, ако имате зелени стени в кухнята, то следва шкафовете да са снежно бели, посудата също. Контраст би могъл да се постигне и с използването на отделни цветни орнаменти в желаните тонове по стените или тавана. Зелено с червено не е сред най-обичаните от дизайнерите комбинации, защото носи внушение за агресивност. По-приемливо е, ако оттенъците са приглушени. Съчетанието в крещящи тонове би се харесало на любителите на еклектиката, т.е. на хаотичната комбинация от стилове. Допуска се също, когато става дума за използване на етнически мотиви или желание да е като аксесоар в дома - например пачуърк възглавници в зелено и червено. Зелено с кафяво е съчетание, което се смята за естествено, защото се асоциира с дървото и кората му.

В интериорния дизайн се използва често за дневната, в спалнята, ако е в класически стил или в кухнята, ако е в модерен. Комбинациите са много, като се има предвид разнообразието в кафявата палитра при мебелите. Синьото и зеленото се смятат за естествени цветове и комбинацията между тях се приема, че е символ на чистота, като например тази на морето и горите. Затова е допустима освен за кухнята, също за детската стая или банята. А когато става дума за светло синьо, то спокойно можете да оформите свежа спалня в пастелни синьо и зелено.

Съчетанието между сиво и зелено се смята за изискано. На пръв поглед някой може да го сметне за простовато, но специалистите считат, че точно в това е елегантността. Такъв интериор е много модерен, включително за оформяне на офиси. Комбинацията с кафяво се възприема като естествена. Розовото и зеленото носят много настроение, най-често асоциирано с лятото, но също и с приятни плодове и вкусове. Според психолозите зарежда изключително позитивно и се препоръчва, когато има нужда в дома да се внесе свежест и добро настроение. Комбинацията е изключително подходяща и ако се търси внушение за ретро, но също и за простор и чистота. Затова ако го използвате за дневната или детската стая, няма да сгрешите.

Детската стая в синьо и зелено е свежа и морска. Друго свежо съчетание е това на зеленото с лилавото, като внушението е подобно на това на зеленото с розовото. Всъщност трите цвята също може да се комбинират, което безспорно би внушило цветна градина. Ако към тях се добави и жълто, безспорно в градината „ще изгрее“ и слънце. Светло синьото е подходящо и за спалня.

Не бива да забравяте, че зеленото е студен цвят, който е резултат от комбинирането на жълто и синьо. Затова използването му в интериора не би донесло усещане за уют, ако не е съчетан с топъл тон. Смята се, че един от най-добрите варианти е комбинирането на зелено с жълто, което е много близо до хармонията в природата и до светлината на Слънцето. Може обаче да се ползва и оранжевото. Изключително подходящо e като акцент в кухня с преобладаващо зелено - може да е с част от плочките или пък с лампата, или със столовете при зелени стени.Добави коментар