Защо трябва да спрете да използвате сух шампоан

80
Защо трябва да спрете да използвате сух шампоан

Сухият шампоан е съкровище за заетите хора, особено за онези от нас, които нямат навика (и нуждата) да мият косата си всеки ден

Сухият шампоан е съкровище за заетите хора, особено за онези от нас, които нямат навика (и нуждата) да мият косата си всеки ден. Това е бърз и лесен начин да освежите прическата си и да й придадете блясък, без да се къпете. Разбираемо, сухият шампоан е голям хит в момента. 

Въпреки това, тъй като все повече и повече хора използват пестящия време продукт в световен мащаб, нарастват опасенията относно потенциалните рискове, свързани с честата му употреба. Сухият шампоан може да бъде удобен, но също така може да доведе до чупене на косата, запушени фоликули или дори загуба на коса в дългосрочен план.

Какви са най-големите рискове, свързани със сухия шампоан?

Според наскоро публикуван доклад, тъй като сухият шампоан всъщност не почистват косата, а поглъща масла, той може да причини сухота на кожата на главата ви. Той е продукт на аерозолна основа, съдържащ най-често алкохоли и води и до сухота на косата. Това от своя страна я прави по – чуплива.

Използването на сух шампоан твърде често или оставянето му в косата прекалено дълго време, без да го измивате, води до натрупването му върху скалпа ви и сърбеж, а в някои случаи дори до бактериална или гъбична инфекция във фоликулите. Все още няма доказателства, че сухият шампоан причинява пърхот, но замърсява скалпа.

Безопасен ли е за употреба сухият шампоан?

Стилистите не препоръчват използването на сух шампоан, но ако се налага, е добре да посегнете към него не повече от два – три пъти седмично. Ежедневната употреба ще увреди косата ви в дългосрочен план. Когато впръсквате, не забравяйте да държите спрея на около 10 см от главата и да впръскате само косата, а не върху скалпа си. 

 Добави коментар