Защо мъжете обичат гърди?

819
Защо мъжете обичат гърди?

В това отношение приликата им с бебетата е очевидна

Защо женските гърди се ползват с толкова много внимание от мъжете (или поне от хетеросексуалните измежду тях)? Учените никога досега не са давали задоволително обяснение за тази странна фиксация, но един невролог твърди, че се е натъкнал на обяснение, което, според него, „е много логично”.

Лари Янг, професор по психиатрия в университета „Емъри” в американския щат Джорджия, изучава отдавна неврологичната основа на сложните социални поведения и смята, че човешката еволюция първоначално е използвала т.нар. неврална верига, за да укрепва връзката между майката и детето през периода на кърменето.

По-късно същата е започнала да участва и в заздравяването на връзката между партньорите в една двойка. Резултатът? Мъжете, също както бебетата, обичат женските гърди, пише zdrave.bg.

Когато зърната на жената се стимулират по време на кърменето, нивото на хормона окситоцин в женския мозък силно се покачва. По този начин жената по-успешно фокусира вниманието си върху своето бебе, а нейната привързаност към него нараства.Но изследвания от последните няколко години показват, че при хората тази връзка не действа единствено между майките и техните новородени. Най-новите проучвания сочат, че стимулацията на зърната покачва сексуалната възбуда при голяма част от жените и активира същите мозъчни центрове като вагиналната или клиторната стимулация.

Когато партньорът докосва или масажира зърната на гърдите на жената, това стимулира освобождаването на окситоцин в мозъка й, точно както при кърмене. В този контекст хормонът фокусира вниманието на жената върху сексуалния й партньор и засилва желанието й да се свърже с него.

С други думи, мъжете могат да станат по-желани от жената, като стимулират гърдите й по време на предварителната игра и самия секс. И еволюцията до известна степен е накарала мъжете да искат да правят точно това. Привлекателността на женските гърди „е ефект на мозъчната организация, който възниква при хетеросексуалните мъже, когато навлязат в пубертета”, обяснява Янг.

Но защо тази еволюционна промяна е станала факт при хората, но не и при другите бозайници? Янг смята, че причината е в способността ни за моногамна връзка, която липсва при 97% от другите бозайници. Другата причина вероятно е, че сексът при хората може да се прави „лице в лице”, което позволява гърдите да се стимулират по време на акта.

Коментирайки теорията на Янг, някои други учени изтъкват обаче, че не всички мъже са привлечени от женските гърди и че трябва също така да се вземат предвид културните различия. В някои африкански култури, например, жените не покриват гърдите си с дрехи и мъжете не ги намират за особено привличащи. На този коментар Янг отговаря с довода, че, макар и да не са покрити с дрехи, това не значи, че гърдите нямат своята роля по време на секс не биват стимулирани по време на него.Коментари

Коментар: 1
Авторско право

Редно е да цитирате източника, от който сте копирали статията. Знаем, че не е ваша. Благодаря.


  • 1

Добави коментар