Замразени яйчници?

78
Замразени яйчници?

За да забавим биологичния си часовник

Бихте ли замразили собствените си яйчници, за да забавите биологичния си часовник? Процедура, която се предлага в Щатите от няколко месеца, ще стъпи на британска земя до половин година, отбелязват медиите на Острова.

Едва 19 бебета са излезли на бял свят, след като майките им замразили яйчниците си – процедура, която досега се предлагаше в една шепа държави, в това число в САЩ. Намесата включва замразяване на част от женския яйчник и в повечето случаи е напълно безопасна, обясни д-р Шърман Сиблър от Сейнт Луис.

Премахваме милиметър от външния слой на яйчника, който съдържа всички яйцеклетки. Замразяваме тази му част, с което запазваме хормоналната функция в младежко състояние. И ако след години промените решението си, ще можете да прикачите остатъка от яйчника си, който остава във вашето тяло, въпреки намесата, допълни експертът.Яйчниковата тъкан се държи в замразено състояние, докато въпросната жена е готова да стане майка. За целта се използва течен азот. Екипът на Сиблър твърди, че дамите се връщат към производство на яйцеклетки в рамките на няколко месеца, съобщи БГНЕС.

Идеалният момент за една дама да се подложи на подобна операция е тогава, когато се чувства най-плодовита – обикновено преди 30-годишна възраст. Препоръчително е това да се случва преди етапа, след който зачеването се превръща в трудно и дори невъзможно начинание.

"Не съществуват 21- или 25-годишни жени, които се чувстват като на 40, тъй като все още нямат дете", изтъкна лекарят в интервю. "През 40-те си години дамите имат 20-процентов шанс да забременеят. А тази процедура обръща това наопаки", посочи той.

Мнозинството от хората, подложили се на подобна намеса, са предимно болни от рак жени, чиято цел е да запазят плодовитостта си. Но британските лекари възнамеряват да предлагат процедурата на по-широк кръг от дами. "Технологията е много по-ефективна, отколкото мислехме. 20-годишните ще могат да замразяват яйчниците си, докато срещнат г-н Перфектен", аргументират се експертите.Добави коментар