За спиралата като контрацептив

279
За спиралата като контрацептив

Най-сигурното средство?

Вътрешноматочни спирали от чисто злато и сребро, предпазващи от нежелана бременност, са се използвали още в Древен Китай. Днес спиралите се правят от по-евтини материали, но тяхната ефективност е достатъчно висока. Подходящ ли е обаче този метод на контрацепция за всяка жена?

За разлика от спиралите, използвани в Древен Китай, днешните, разбира се, са далеч по-усъвършенствани – те са направени от хипоалергенна пластика с включване на хормони. Принципът на действие на спиралата се състои в това, че тя, като чуждо тяло, механически нарушава естествените процеси на жизнената дейност на матката, предизвиква раздразнение, което възпрепятства закрепването на оплодените яйцеклетки към стената на матката и предотвратява бременността.

Спиралата не се препоръчва, тя е даже противопоказна, при ендометрити, миоми на матката, ендометриоза, обилна менструация. Преди да се постави спирала е необходимо да се проведе стандартният гинекологичен преглед и да се направят нужните изследвания.

Обикновено спиралата се поставя за срок от 2 до 5 години. Процедурата по поставянето й не е болезнена. Наистина през първата седмица могат да се появят болки и спазми в стомаха, но това е напълно нормално. В такива случаи гинекологът обикновено предписва обезболяващи средства. Много рядко през първите 7 дни може да стане отхвърляне на спиралата. В този случай консултацията със специалист е задължителна.Жената с поставена спирала трябва да е по-внимателна към своето интимно здраве. Спиралата, като правило, не предизвиква никакви усложнения, тя не увеличава риска от онкологични заболявания, не провокира развитието на възпаление. Скъпите спирали с включване на хормони притежават и противовъзпалително действие. Но при гнойни и възпалителни заболявания отстраняването на спиралата е задължително.

При неспазване на препоръките на лекаря, ако една спирала се използва повече от 5 години, нейното отстраняване може да се превърне в тежка операция, при която дори понякога се налага премахване на матката.

Най-разпространени са по-евтините спирали, съдържащи мед. Вместо мед понякога се използва сребро или злато. Качеството на спиралата зависи не толкова от метала, който тя съдържа, а от технологичното ниво - повърхността на всички части на спиралата трябва да е идеално гладка.

Хормоносъдържащите спирали са значително по-скъпи (150-200 долара). Материалът, от който са направени, съдържа в състава си прогестерони. Тези спирали притежават тройно действие: хормоните оказват противозачатъчно и противовъзпалително действие, а самата спирала работи механично, както и обикновената с мед. Ако не е необходимо преждевременното отстраняване на спиралата, сумата от 200 долара за 5 години не е толкова голяма.

Всички спирали са еднократни. Противозачатъчното им действие е много ефективно - почти 100%. Случаите на забременяване, въпреки наличието на спирала, са изключително редки.

Спиралата се препоръчва на жени, които вече имат деца. Никой не знае кога младата жена ще поиска да стане майка, а отстраняването на спиралата, макар и проста, все пак е медицинска процедура, съветва zdrave.bg.Добави коментар